Valåsen, Søljåsen og Vassnuten

Vindafjord - Rogaland

Med utgangspunkt i Skjold fører denne turen deg over Valåsen og Søljåsen i Skjoldaheia til turens bokstavelige høydepunkt, Vassnuten, som ligger ved Longåsdalen. Det er en mellomlang og kupert tur som varierer mellom lynghei, bjørkeskog og myrpartier. En del av turen går på grus- og skogsvei, resten på mer eller mindre merket sti. Alle de tre fjellene kan by på kjempeflott utsikt.

Merking og terreng

Noe av turen går på god grusvei og skogsvei. Stien i terrenget er stort sett godt synlig og brukbart merket. Unntaket er strekningen fra Søljåsen og ned i dalen ved Vassnuten, hvor både sti og merker er til tider nesten usynlige. Det går en del opp og ned, som det gjerne gjør i heia, med en saftig bakke opp til Valåsen. Terrenget ellers er greit å gå i. Det kan være fuktig i myrpartiene og enkelte steder i løypa.

Adkomst og parkering

Kjør E134 til Skjold. Sving av mellom Vikanestunnelen og Eggjatunnelen, skiltet mot Skjold. Fortsett rett fram i rundkjøringen, forbi bensinstasjonen og sving av til høyre ved gammel kirkegård på neste bakketopp. Følg Prestagardsvegen forbi boligfeltet og prestegården. Parkeringsplassen dukker opp på venstre side i det bakken flater ut.

Rutebeskrivelse

Følg grusvei opp bakkene fra parkeringsplassen nesten helt inn til Stemmetjørna. I svingen der Stemmetjørnbekken renner under veien er det satt opp skilt mot Valåsen på høyre side, som viser hvor du skal forlate veien og fortsette på sti. Stien går først gjennom skog, før trærne viker og gir deg begynnende utsikt over Skjold. Ved sørenden av Valåsen snur stien mot nord og stiger bratt opp til toppen. Vel oppe kan du nyte strålende utsikt over Skjold og Skjoldafjorden. Du ser også bort til neste mål i øst, Søljåsen.

Søljåsen

Videre følger du åsryggen nordover, over et par gjerdeklyvere til skiltet stikryss. Her tar du til høyre mot Søljåsen og kommer ned i Glåmeskaret. I skaret er det nytt skilt mot Søljåsen og du stiger opp igjen på andre siden, over Eggjafjellet, til stikryss i Søljeskaret. Følg skiltingen videre mot Søljåsen. Det stiger slakt opp til utsiktspunktet, hvor det er satt opp rastebord. Utsikten er upåklagelig. Du har Bjergafjellet og Storafjellet i sør, med deler av Vats i øst og Skjold i vest.

Torsteinfjellet

Turen fortsetter nordøst over det høyeste punktet på Søljåsen, hvor Vassnuten kommer til syne. Så går det nedover igjen, fremdeles i nordøstlig retning. Stien her er lite oppgått og merkingen omtrent fraværende, så det kan være lurt å ta et overblikk over terrenget før nedstigningen. På Torsteinfjellet ser du ei stor myr mellom trærne. Stien går på høyre side, altså sørsiden, av myra. Ta peiling på den, så blir det lettere å finne riktig vei. Det kan naturlig nok være noe fuktig i dette myrområdet. Fra myra følger du ei kløft videre nedover og kommer etter hvert ned til skogsvei i dalen.

Vassnuten

Gå cirka 100 meter nordover langs veien, hvor et lite skilt på høyre side peker ut stedet hvor stien opp til Vassnuten starter. Stien her er tydeligere og du vil ikke ha problemer med å følge den. Etter flere bakker kommer du opp på toppen av fjellet. Varden er reist på en knaus nærmere kanten av fjellet, noe under toppunktet. Her er det fantastisk utsikt ned til Bjordal og utover mot Ålfjorden og Sveio. Longåsdalen ligger langs fjellet, med Vikefjellet dominerende på andre siden. Går du nærmere kanten på nordøstsiden av fjellet, kan du se ned på Longåsdalshytta innerst i dalen.

Holmavatnet

Tilbake følger du samme sti ned til skogsveien. Herfra går denne turen tilbake over Søljåsen, men et alternativ er å følge veien nordover og ned til Bjordal og så ta derfra opp til Holmavatnet. Gå samme vei du kom over Søljåsen og ned til Søljeskaret. Her vender du nordover og følger skogsveien ned mot Holmavatnet. Nær vannet slutter veien og du kommer over på sti. Denne leder deg langs sørbredden av vannet fram til enden på grusveien du fulgte i starten av turen. Her er det også satt opp rastebord. Siste stykke følger grusveien forbi Trolltjørn og Stemmetjørn, helt tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%