Ulserhaug

Vindafjord - Rogaland

Mellom Vikebygd og Bjordal ligger det store Vikefjellet. Denne turen bestiger fjellets toppunkt, Ulserhaug. Løypa går i variert terreng, fra kulturmark og skogsvei i dalen, gjennom skog i dalsidene til gress- og lynghei på høyfjellet. Noen tunge bakker i starten belønnes raskt med flott utsikt. Fra toppen kan du skue ut over så godt som hele Haugalandet. Det blir også en avstikker til Bårefjellet på vei opp.

Merking og terreng

Det kan være litt vrient å finne starten på stien, men etter det er turen opp til Ulserhaug godt rødmerket og lett å følge. Skilt er satt opp i de få stikryssene som er. Fra toppen og ned til Longåsdalen er historien en helt annen. Det har vært merket løype her en gang i tiden, men den er nå så overgrodd og forfalt at strekningen må betraktes som umerket og bortimot stiløs. Når det er sagt er det ikke vanskelig å holde riktig retning, du må bare belage deg på at stien kan forsvinne når som helst. Resten av turen går på skogsvei i Longåsdalen. Det stiger bratt opp den første lia, men over tregrensa er terrenget lettgått og fint. Nedfarten går i lyng og skog og er noe slakere.

Adkomst og parkering

Kjør E134 til Isvik. Ta av ved skilt til Vikebygd og følg fylkesvei 734 videre. I en krapp sving med bro over Svendsbøelva tar du av ved skilt til Bjordal. Følg veien opp bratte bakker så godt som til endes ved Bjordaltun i Bjordal. Der er det oppmerket parkeringsplass utenfor eller nedenfor den røde tunbygningen.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen går du cirka 100 meter tilbake langs veien du kom kjørende på og svinger til høyre inn på sidevei opp til gårdsbruk. Før du kommer til gårdstunet tar du til høyre bak fjøset og inn på traktorvei. Veien slanger seg oppover langs gressmarkene. Hold utkikk etter grind på høyre side. Gå gjennom grinda og følg svakere traktorvei oppover gressbakkene. Hold til venstre der det ser ut som veien deler seg. Etter hvert møtes en annen grov traktorvei. Her blir merkene synlige og du tar til høyre og fortsetter stigningen opp lia.

Bårefjellet

Traktorveien er først steinete før den blir stadig mer overgrodd. På bakketoppen er det skiltet avstikker til Bårefjellet. Det er ikke så langt, så det er vel verdt å ta turen opp. Utsikten fra Bårefjellet er strålende mot sør og vest, hvor blant annet Skjoldafjorden, Ålfjorden, Sveiolandet og Siggjo på Bømlo kan sees.

Ulserhaug

Fra avstikkeren fortsetter du på sti til skiltet stikryss ved Rundehaug, hvor du tar til høyre mot Ulserhaug. Nå går det i lett terreng øst over fjellet, forbi den lille Steintjørna og opp Grønedalen og Dyrdal til Dyrdalskaret. Her kommer Ulserhaug, Vikefjellets høyeste punkt, til syne foran deg. Gå på nordsiden av Ulserhaugtjørna og stig opp på skrå berg til toppunktet. Fra toppen kan du se ut over store deler av Haugalandet. I havgapet i vest kan Utsira skimtes. Lenger mot nord stiger Siggjo opp fra lavlandet rundt, mens i øst sees den hvite Folgefonna i himmelranden. I sør har du fjell og daler rundt Vats. Det er fine berg å sitte på rundt toppen, så unn deg en god pause og nyt utsikten.

Nedover lia

Før du begynner nedfarten mot Longåsdalen kan det være lurt å ta en kikk nedover lia og få en oversikt over terrenget. Stien ned er til tider svært vanskelig å se, så det kan hende du må finne din egen vei. Generelt går stien i en vid, østvendt bue, først på oppsiden av tregrensen, så ned i skogen før bergryggen som strekker seg fra Husafjellet. Gå på skrå ned lyngbakken fra toppunktet og kryss Stølsbekken. Fortsett sørøst under sørenden av Grytenuten, ned i et lite søkk hvor ny bekk krysses, og opp på neste haug. Hvis du går riktig vil du komme til et furutre med stiskilt festet til stammen.

Longåsdalen

Videre dreier stien mer sørover og begynner nedstigningen ned Askedalane. Følg stien så godt du kan gjennom skogen ned til myra over Tømmerbakken. Gå langs vestkanten av myra før du holder mer mot venstre og krysser Longåsdalselva inn på traktorvei. Følg veien ned lia til Longåsdalen, hvor du passerer Longåsdalshytta på nedsiden. Du må gjerne ta en tur opp til hytta, som er et populært turmål. Videre følger du skogsvei langs vannet og videre helt ned til Bjordal. Nede på gressmarkene i dalbunnen tar du til høyre og krysser Bjordalselva på bro, før siste korte stykke går opp bakkene forbi gårdshusene til parkeringsplassen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%