Lysenuten

Vindafjord - Rogaland

Lysenuten rager mellom Sandeid og Vikedal og var lenge lett gjenkjennelig på de gigantiske radiolinjespeilene som stod på toppen. Disse er nå fjernet, men fjellet er ikke gått i glemmeboken av den grunn. Nå går det flere fine turstier til toppen. Dette alternativet starter fra Eikeland i Vikedalsdalen. Det er hovedsaklig en motbakketur, men den fantastiske utsikten som venter på toppen gir solid lønn for strevet.

Merking og terreng

Turen er rødmerket og skiltet. Merkene tynnes ut mot toppen, men da gir retningen seg selv. Det er en tur med nesten bare motbakker, i hvert fall helt til du skal ned igjen, så i tillegg til en god tur får du også masse god trening. Traktorvei følges opp den første lia, deretter tydelig sti i åpent lende videre til toppen.

Adkomst og parkering

Fra E134 kan du kjøre enten fylkesvei 46 fra Knapphus eller fv. 514 fra Ølen til Sandeid og videre på fv. 46 til Vikedal. I sentrum av Vikedal svinger du inn på fv. 745 ved skilt mot Roaldkvam. Et stykke oppe i Vikedalsdalen tar du så til venstre over bro inn på fv. 744, skiltet mot Roaldkvam, og deretter venstre igjen i neste kryss inn på fv. 751, skiltet mot Førland. Litt under to kilometer senere kommer du til postkassestativ i venstre veikant som det står "Lysenuten" på. Sving av her og parker på oppmerket plass på gården på Eikeland.

Rutebeskrivelse

Kryss over gårdsplassen og følg skilting på veggen av den ene gårdsbygningen. Til høyre for bygningen går du inn mellom to steingarder opp den første bakken. Deretter tar du til venstre inn på traktorvei som følges oppover lia. I et hogstfelt omtrent halvveis i lia viser turskilt at du skal forlate veien mot venstre. Du må skreve over et gjerde og stege over en liten bekk, før du kommer inn på ny traktorvei på andre siden av et kort skogholt. Denne veien følges helt til endes.

Larsahidleren

Stien går opp til venstre fra enden av traktorveien og er i starten godt merket og tydelig opptråkket. Du beveger deg i en bue rundt Skarvberget og kommer til flate svaberg med utsikt nedover Trodalen mot Sandeid. Nå kan du også så vidt skimte toppen av Lysenuten foran deg bak de nærmeste, steile nutene. Videre stiger du opp til et flatere parti hvor du passerer Larsahidleren, en forvitret bergvegg med rare hull og utstikkende steinarmer. Ta gjerne en pust i bakken her.

Lysenuten

Etter et kort myrparti har du nå bare én motbakke igjen, men den er til gjengjeld lang og bratt. Det er ikke lenger rødmerker å se, men stien er fortsatt lett synlig og følges rakt oppover mot toppen. Til slutt kommer du opp til telekommunikasjonsanlegget på toppunktet og kan ta en velfortjent rast mens du nyter den flotte utsikten.

Utsikt og retur

Fra Lysenuten har du strålende utsikt i alle retninger. Du kan se utover Vindafjorden med Grytenuten ragende like ved, innover Vikedalsdalen mot Roalkvam, Bjørndalsnuten og Hustveitsåta, nordover mot Stord og Folgefonna, og sør helt til Stavanger på en klar dag. Hvis du går bort til nord- og sørkantene av nuten kan du også kikke ned til henholdsvis Sandeid og Vikedal på hver sin side av fjellet. Returen går samme vei tilbake.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%