Krakkanuten

Vindafjord - Rogaland

Få fjell kan skilte med like god utsikt over Vatsbygda som Krakkanuten. Den bratte nuten ligger ved Knapphus på nordvestsiden av dalen og gir uhindret utsyn over Øvre Vats, Vatsvatnet og sørover mot Nedre Vats. Toppen har også god utsikt vestover. Dette er en kort og lettgått tur i jevnt stigende terreng til toppen av fjellet.

Merking og terreng

Turen er meget godt rødmerket og skiltet. En god tredjedel av stigningen går på traktorvei, resten på tydelig sti. Det er en motbakketur med bortimot sammenhengende stigning hele veien opp, men løypa skråner oppover fjellet slik at bakkene ikke blir spesielt bratte.

Adkomst og parkering

Kjør E134 til Øvre Vats. Sving av og parker ved det hvite bedehuset på Alvseikje i underkant av 2 km østover fra Knapphus. Bedehuset står tett inntil veien, på venstre side hvis du kjører mot Ølen, og er lett synlig. Infotavle og turskilt er satt opp ved avkjørselen.

Rutebeskrivelse

Du kan se turens mål allerede fra parkeringsplassen. Følg sykkel og gangsti vestover langs hovedveien til du nærmer deg en stor rød låve. Like før du kommer til låven passeres en høy hekk. Rett bak hekken står turskilt som viser at du skal forlate gangveien og gå opp langs hekken. En gjerdeklyver må forseres før du tar til høyre inn på traktorvei som følges oppover lia.

Veien svinger seg oppover og du får raskt fin utsikt mot Vatsvatnet. Følg traktorveien helt til endes på Osphaugen, hvor turen går over på godt merket sti. Det tar ikke lang tid før du er over tregrensen og kan nyte flott utsikt over Øvre Vats mens du stiger videre oppover. Stien skråner opp mot varden som nå er synlig lenger framme. Her og der er det satt opp skilt med lokale stedsnavn.

Vel oppe ved varden blir du møtt av et vidt utsyn over Vatsbygda, med Aksla og Døldarheia på motsatt side og Bjergafjellet i sør. Det er også god utsikt vestover mot Skjoldafjorden og nord mot Vikefjellet. I øst kan du se litt av Ølensvåg i enden av dalen. Varden står ikke på det aller høyeste punktet. Naboberget i nord er et par meter høyere om du vil plante beina på toppunktet. Etterpå følges samme vei ned igjen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%