Haukaberg

Vindafjord - Rogaland

Haukaberg er et kjent og kjært turmål i Skjold. Her heises det flagg og skytes salutt på nasjonaldagen. Den lille, gråsprengte toppen er blant de mest besøkte i området, både fordi den er lett å nå og fordi den gir formidabel utsikt over bygda. Dette er en kort rundtur som tar den umerkete, bratte stien til topps.

Merking og terreng

Turen til topps går på umerket sti. Nedfarten går delvis på rødmerket sti, delvis på grusvei. Kneika opp til toppen er bratt, ellers er løypa svært lett. Kan være fuktig et par steder om det har regnet i det siste.

Adkomst og parkering

Kjør E134 til Skjold. Sving av mellom Vikanestunnelen og Eggjatunnelen, skiltet mot Skjold. Fortsett rett fram i rundkjøringen, forbi bensinstasjonen og sving av til høyre ved gammel kirkegård på neste bakketopp. Følg Prestagardsvegen forbi boligfeltet og prestegården. Parkeringsplassen dukker opp på venstre side i det bakken flater ut.

Du kan også starte fra Steinhaugen i Isvik Hageby om du holder til på den siden av bygda, men her er det begrenset med parkeringsplass for tilreisende. Du vil da starte turen ved gjerdeklyver i enden av kort stikkvei, krysse gressåkeren på Hokel og følge sti gjennom granskogholt til foten av Haukaberg. Rutebeskrivelsen under starter i Skjoldalia.

Rutebeskrivelse

Vil du ha letteste vei til Haukaberg følger du bare grusveien oppover og tar inn på rødmerket sti ved turskilt. Et artigere alternativ er å ta rundturen som beskrevet under.

Prestavegen

Gå 50 meter tilbake nedover veien og ta til høyre inn til gressåker. Følg høyresiden av åkeren opp til falleferdig grind. Gå gjennom grinda og inn på beitemark, hvor sti i gresset leder opp til ny grind. På andre siden kommer du inn på god sti. Stien følger den gamle Prestavegen langs kanten av Kokkamyrå. Prestavegen gikk i svunne tider helt til Haraldseidvågen. Terrenget er flatt og lettgått. En gjerdeklyver forseres før du kommer inn på beitemarkene på Hokel. Rett før det begynner å helle nedover tar du av til høyre og begynner oppstigningen til Haukaberg.

Haukaberg

Først går du opp en bratt gressbakke. Buskas overtar høyere oppe, men du smyger deg greit gjennom. Stien svinger så til høyre, hvor du må småklyve opp til et fint utsiktspunkt på en liten fortopp. Videre må en kort, bratt bergflate forseres, før du stiger oppover langs bergryggen i greit terreng.

Utsikten blir bare bedre og bedre. Det tar ikke lang tid før du er oppe på toppen og kan skue ut over hele Skjold og Skjoldafjorden. På andre siden av fjorden sees Storefjellnibba og Skjoldastraumen. Bjergafjellet ruver i øst. Hodnafjellet, deler av Sveio og en flik av Ålfjorden sees i vest, mens Valåsen og Søljåsen sperrer for utsikt mot nordøst.

Tilbake

Etter å ha beundret utsikten, fortsetter rundturen forbi flaggstanga og bort til den lille varden. Her er det kasse med skrytebok. Hold så slakt mot høyre mens du fortsetter nordover. Merkepåler viser hvor stien går. Stien skråner ned fra berget og krysser over et parti som stedvis kan være fuktig. Det er lagt ut klopper å trø på. Like etter munner stien ut på god grusvei. Ta til høyre og følg veien helt ned til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%