Bjergafjellet - klassisk rute

Vindafjord - Rogaland

Turen til Bjergafjellet er en klassiker i Skjold. Den har god stigning opp til toppen, men så får du rikelig betalt for strevet med fantastisk utsikt. Skjold og Vats ligger utstrakt for dine føtter, og på en klar dag kan du se helt fra Røvær i havet i vest til Folgefonna i fjellheimen i øst. I tillegg tar turen en valgfri topprunde via Grånuten, som gir flott utsikt mot blant annet Nedre Vats og Vatsfjorden.

Merking og terreng

Halvparten av turen går på god skogsvei. Resten av turen opp til toppunktet følger tydelig opptråkket og meget godt merket sti. Det er også godt rødmerket sti videre til Grånuten. Resten av runden går i umerket, fritt terreng utenfor sti. Det er enkelte fuktige partier i den lavest liggende delen av løypa. Det er lagt ut planker å trø på, men disse kan være såpeglatte når de er våte. Bortsett fra det er turen fin å gå.

Velger du å ta topprunden er terrenget over fjellet for det meste lett framkommelig lynghei. I det stiløse partiet på østsiden av fjellet må du regne med å karre deg gjennom et kort parti med brakebusker, ellers helt greit å gå også her.

Adkomst og parkering

Kjør E134 forbi Skjold om du kommer vestfra, forbi Knapphus om du kommer østfra. Ved Litlås, omtrent midt mellom Solheimskrysset og Knapphus, kommer du til to rasteplasser i et svingete veiparti. Sving inn på rasteplassen som er nærmest Knapphus og videre ned på grusplass noen meter nedforbi. Det er satt opp informasjonstavle ved parkeringsplassen.

Rutebeskrivelse

Følg skogsveien ned bakken fra parkeringsplassen og ta til høyre i første veikryss i skogen. Ved veiens ende kommer du inn på godt merket natursti. Langs stien er det med jevne mellomrom satt opp informasjonsplakater som forteller kortfattet om dyreliv, vegetasjon og skogbruk.

Ikke lenge etter åpner skogen seg og Sandvadtjørna blinker deg i møte. Det står rastebord ved vannkanten. Stien går et kort stykke langs vannet, over gangbro, og forsvinner inn i skogen igjen. Når du kommer inn på ny skogsvei, tar du til venstre og følger den helt til veikrysset hvor Haukadalsbekken renner over veien.

Haukadalen

I krysset tar du til høyre opp bakken og begynner på kontinuerlig motbakke opp på Bjergafjellet. Skogsveien går omtrent halvveis opp i lia. Ikke fall for fristelsen til å svinge inn på noen av sideveiene, du skal følge hovedveien helt til endes. I enden av veien er det en liten lysning, hvor skilt peker til starten av stien som leder deg videre oppover.

Hittil har turen gått i forholdsvis tett skog, men nå begynner trærne å tynnes ut. Når du passerer tregrensen bør du stoppe og snu deg. Her har du fantastisk utsikt over Øvre Vats. Ser du nøye etter kan du se Folgefonna som en hvit strek i horisonten like ved kanten av Aksla, den dominerende nuten på høyre side av dalen.

Fuglen

Fra bakketoppen går det relativt flatt inn til Mosarevvatnet. Foran deg kan du nå se varden på Fuglen, som er navnet på toppunktet. Ved vannet svinger stien til høyre og skråner opp på haugen ved siden av. Derfra er det lett marsj bort til varden. Utsikten fra varden er strålende, men du får enda finere utsikt vestover om du går ned til den mindre varden på kanten av fjellet. Her har du panoramautsikt over Skjoldafjorden, Skjold og Haugalandet helt ut til storhavet.

Mange nøyer seg med å gå til Fuglen, det er en riktig fin tur bare det. Dersom du også synes det er langt nok og ikke ønsker å ta resten av runden, kan du hoppe over de to neste avsnittene. Har du derimot lyst, er det godt mulig å følge sti videre bort til Grånuten på sørsiden av fjellet og senere ut i umerket terreng.

Grånuten

Den merkede stien til Grånuten går ned berget på sørsiden av den store varden. Følg turskilt mot Kårhus. Du kan se varden på Grånuten foran deg mesteparten av veien. Stien går ned til Mosarevvatnet og følger bredden rundt sørenden av vannet. Derfra stiger den over en lav haug og ned til den andre av vannets to sørlige armer. Det kan være fuktig i myrene mellom haugene. Så stiger du jevnt opp til et lite tjern på kanten av fjellet. Derfra blir det litt brattere opp bakken til toppen av Grånuten, men fortsatt lett å gå. På Grånuten er det reist flere varder, en på toppunktet, de andre lenger nede. Fra toppen har du nydelig utsikt ned til Vats og utover Vatsfjorden.

Videre i umerket terreng

For å slutte ringen rundt toppen av Bjergafjellet må du ut i umerket terreng. Fra Grånuten går du over småberg i nordøstlig retning til du møter kanten av fjellet. Her ligger det en idyllisk vannpytt som det vokser siv i, og du får også storslagen utsikt over Vatsdalen. Fra pytten går du nordover og bratt ned en gressbakke til myra nedenfor. Hold til høyre rundt myra, forbi østenden av et smalt tjern og over bekken som renner fra tjernet.

Neste haug kan passeres på østsiden, men du må kjempe deg gjennom et parti med tette einerbusker. Kanskje kan du finne en bedre rute selv. På andre siden av haugen tar du sikte på en spiss stein som er plassert pekende til himmels oppå en større stein. Fra denne steinen krysser du rett fram over lyngmarka til du kommer inn på den merkede stien igjen.

Elleflåttjørna og Sandvadtjørna

Følg først stien, så skogsveien, ned til krysset ved Haukadalsbekken. Her tar du til venstre inn på naturstien som går mellom skogsveien og bekken. Stien leder deg ned til den idylliske Elleflåttjørna. Langs vannet er det bokstavelig talt plankekjøring fram til gangbro over åen mellom Elleflåttjørna og Sandvadtjørna.

Kort etter kommer du til stikryss i skogen. Her bør du først ta til venstre noen få meter bort til Sandvadtjørna, hvor det er en fin rasteplass med bord. Etterpå følger du stien i den andre retningen. Den går over et par mindre hauger før den munner ut på skogsvei. Denne følger du oppover bakkene helt tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%