Aksla via Sletthaug

Vindafjord - Rogaland

Aksla er den høyeste av nutene som omkranser Øvre Vats. Som navnet tilsier ligner den på en skulder sett i profil. Tusenårsvarden, som er turens mål, kan sees nedenfra der den balanserer på kanten av fjellet. Den som tar turen opp vil få flott utsikt både mot fjellheim og fonn, kysten i vest og bygda nedenfor. Aksla kan nås fra flere kanter. Denne turen går på god skogsvei fra Aurdal til Sletthaug, før merket sti leder opp til varden. Blir bakkene for tunge, er Sletthaug et fint turmål i seg selv.

Merking og terreng

Hele turen er rødmerket og godt skiltet. Ferden starter i åpent landbrukslandskap før det bærer inn i skogen og opp på snaufjellet. Mellom Aurdal og Sletthaug gjør god grus- og traktorvei sitt til at bakkene går lett unna, selv om det blir brattere mot slutten. Stien videre til toppen er tydelig og godt merket. Det er noe bratt i Durmoskaret, hvor det er lagt ut tau i en av kneikene.

Adkomst og parkering

Kjør E134 østover fra Knapphus eller vestover fra Ølensvåg. Ved drivhusene i Øvre Vats svinger du av ved skilt mot Aurdal. Her står det også turskilt i veikanten. Følg små piler fra avkjørselen til veiens ende på Aurdalsgården. Parker foran infoskiltet ved siden av driftsbygningen.

Rutebeskrivelse

Følg grusvei fra parkeringsplassen innover Aurdalsdalen. Veien går i behagelig kulturlandskap langs Aurdalsåna. Skilt med lokale stedsnavn er satt opp langs veien. Grønne gressåkre erstattes av skog mens du beveger deg innover dalen. Aurdalsåna krysses på bro før de første bakkene tar til. Hold til høyre i skiltet veidele.

Karatesteinane

Veien fortsetter å stige. Den tette skogen gir ikke særlig utsikt ennå. I den siste bratte kneika opp til Sletthaug passerer du de såkalte Karatesteinane. Dette er ei diger steinblokk som trollet en gang i tiden kappet i tre deler med bare nevene. Historien kan leses på en tavle ved steinene.

Sletthaug

Når du kommer opp til Sletthaug har du tilbakelagt nesten to tredjedeler av stigningen. Veien ender her. Ei gravert steinhelle hilser deg velkommen til hytta på Sletthaug. Hytta står åpen. Du kan gå inn hvis du trenger tak over hodet. I godvær er det finere å ta pustepausen utenfor på solide rastebord og nyte flott utsikt over bygda. Mange har dette som eget turmål. Gressbakkene bortenfor hytta blir brukt som startrampe av paraglidere.

Durmoskaret

Fra hytteveggen går ferden over på sti. Stien snor seg mellom store steinblokker før den krysser en gressgrodd haug og stiger ned til myra under Durmoskaret. Ei lita bu står i myrkanten. Fra myra begynner den bratte stigningen opp Durmoskaret. I øvre del er det lagt ut tau å holde seg i. Selv om det er bratt, er det greit å gå her. Du kommer opp til godt skiltet stikryss i senkningen mellom Aksla og Vardafjellet.

Aksla

Ta til venstre i stikrysset. Det gjenstår noen bakker før du er helt oppe, men disse er ikke like bratte. Du har flott utsikt mens du tar de siste høydemeterne opp til varden. Tusenårsvarden ble bygget i 1999 for å markere tusenårsskiftet. Den står på tuppen av et luftig utspring hvor du kan skue ut over hele Øvre Vats, vestover mot Skjoldafjorden og over til Vikefjellet og Gråhorga. Går du opp på knausen bortenfor får du også fin utsikt mot Folgefonna og Etnefjellene. Samme rute følges ned igjen etter en god rastepause.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%