Ulvarudla

Time - Rogaland

Som en av de høyeste toppene på Høg-Jæren, serverer Ulvarudla panoramautsikt over det særegne, åpne jærlandskapet. Fjellet ligger i den sørlige delen av Time kommune og er, som jærtopper flest, enkelt å bestige. Dette er en forholdsvis kort rundtur i den jærske høgheia. Du ferdes i kulturlandskap og snauhei i lettgått og oversiktlig terreng. En fin liten topptur de fleste kan klare.

Merking og terreng

Omtrent halvparten av turen går på landsbruksveier, resten på stort sett tydelig sti. Stien er merket med røde påler og enkelte skilt er også satt opp. Et kort stykke av stien går i skog, resten i åpen lyng- og gresshei. Et par små myrflekker må krysses. Du får en god motbakke opp til toppunktet, ellers er løypa av det lette slaget.

Adkomst og parkering

Ta av fra E39 ved skilt til Sikvaland i bakken opp fra Edlandsvatnet sør for Ålgård. Følg fylkesvei 201 forbi Sikvaland og ned til Tjålandsvatnet. Alternativt kan du kjøre fra Undheim i vest. Ved Tjålandsvatnet svinger du av ved skilt mot Aurenes. Kjør veien nesten til endes og parker på skiltet plass i veikanten på venstre side, like før gården. Det er også mulig å starte fra Tjåland på sørvestsiden av Tjålandsvatnet.

Rutebeskrivelse

Gå gjennom gårdstunet på Aurenes og inn på gressgrodd traktorvei langs Tjålandsvatnet. Etter et kort stykke i åpent lende går ferden over på god sti i skogen langs bredden av vannet. Stien munner ut i enden av en traktorvei på beitemarkene på Tjåland.

Tjåland

Traktorveien følges ned til en bekk, men ikke gå over broa. Følg i stedet traktorveien videre oppover langs bekken. Lenger oppe er det også ei bro, med skiltet veikryss attåt. Om du starter fra Tjåland er det her du tar dine første skritt på turen.

Fin landbruksvei gir lett gange over den oppdyrkede Bodilsmyra og inn en liten dal. Hold til høyre i veiskille. Gjerdeklyver kan brukes hvis grinda er stengt. En kort bakke bringer deg opp til et punkt med god utsikt mot vindmølleparken på Høg-Jæren. I det du runder svingen kommer Ulvarudla til syne.

Ulvarudla

I siste sving før veien ender tar du av til høyre og inn på sti. Stien er lett å se og merkepåler viser i tillegg hvor den går. Løypa bukter seg østover til passasjen mellom de to Butjørnene. Nå begynner stigningen opp på selve Ulvarudla. Stien er ikke alltid like tydelig opp her, men pålene viser fremdeles retningen om det skulle være tvil om den. Etter rundt 140 høydemeter kan du gi varden et vennskapelig klapp og skue ut over store deler av Jæren.

Og det er litt av et skue. Snaue åsrygger bølger ned mot flate, grønne åkerlapper og bebyggelse langs den vestlige kyststripe. Synesvarden, Bryne og vindmølleparken er noe av det du kan se i den retningen. I øst fanger Bjerkreimsenderen på Urdalsnipa blikket, før øynene søker videre mot innlandsfjellene i blåningen bakenfor. Nordover sees Sikvaland og en myriade av hauger og småtopper, med Sikvalandskula som den mest markante.

Sjurstjørna

Rundturen fortsetter nordøstover langs den småkuperte fjellryggen. En kraftig steinmur ligger inntil et berg på høyre side. Muren ble i sin tid trolig brukt i vern mot rovdyr. Stien bikker ned mot Moltemyr og følger et gjerde videre ned til Sjurstjørna. Det lille tjernet blinker vakkert, men er raskt passert. Nye bakker leder nedover et dalsøkk på østsiden av Sjursfjellet. Tuftene av en gammel uteløe kan her sees tett inntil stien.

Du kommer inn på god traktorvei på beitemark og følger denne ned en tre-fire hårnålsvinger. I stedet for å følge veien helt tilbake, tar den merkede løypa en liten snarvei i det bakken flater ut. Ta av til venstre over kanten på haugen og fortsett ned til gjerdeklyver under trærne til høyre. Deretter følges veien tilbake til Aurenes.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%