Brusaknuden og Karten

Time - Rogaland

Brusaknuden regnes for å være Jærens høyeste fjelltopp, men turen opp er likevel svært lett. Utsikten fra fjellet er strålende, men Karten sperrer noe av sikten mot vest. Det gjør ikke noe, for turen går også opp på denne toppen. Fra Karten har du fri sikt utover store deler av lavlandet på Jæren. En lettgått og fin tur i fredelig kulturlandskap.

Merking og terreng

Turen går i lett og oversiktlig terreng. Deler av løypa går på grus- og kjerrevei, resten går på sti over lynghei og gressmarker. Et artig og annerledes innslag på turen er tunnelen som er hogget gjennom tett granskog ved Kartavatnet. Hele turen er merket med røde malingflekker på stein og påler, med unntak av sidesporet opp til toppen av Karten. Stikryss er godt skiltet.

Adkomst og parkering

Kjør E39 til Bue, hvor du svinger av og inn på fylkesvei 504 ved skilt til Bryne. Du kan også kjøre fv. 505 fra Undheim, eller følge fv. 504 fra Varhaug. På Mellomstrand, hvor Oslandsvatnet møter Mellomstrandsvatnet, tar du av og inn på grusvei ved skilt til Brusaknuten. Følg grusveien rakt opp bakken helt til endes. Du kommer til en grind, og på andre siden av grinda er det stor og god parkeringsplass ved siden av en dyreinnhegning.

Rutebeskrivelse

Følg skilting på parkeringsplassen inn på grusvei som leder rundt en hytte og opp til gjerdeklyver ved grind. Veien fortsetter oppover bakkene og du følger med inntil det flater ut på toppen. Bjerkreimsenderen på Urdalsnipa er godt synlig mens du går. På bakketoppen tar du til venstre av veien og ut på sti ved skilt. Toppen av Brusaknuden kan nå sees foran deg.

Brusaknuden

Det stiger lett opp til foten av fjellet hvor ny gjerdeklyver forseres, før den siste bakken leder deg opp til toppunktet. Fra Brusaknuden kan du se ut over endeløse hauger og hamrer sørover mot Dalane. Urdalsnipa sperrer for utsikt mot øst, men i vest kan du se bort på Synesvarden og Karten. Nordover mot Ulverudla er det også god utsikt.

Kartavatnet

Rundturen fortsetter ned bakken på vestsiden av fjellet. Kort etter gjerdeklyveren svinger stien ned til venstre og går på nedsiden av haugen du har foran deg. Det er fullt mulig å ta turen over haugen i stedet, hvis du heller vil det. I bunnen av bakken kommer du inn på en kort traktorvei. Følg denne vestover litt over hundre meter. Ved Toraknuten tar stien av til venstre og går opp gressbakken til gjerdeklyveren du kan se midt oppe i bakken. Følg stien over Bruaberget og ned til tett granskog ved Kartavatnet. Her er det hugget regelrett tunnel gjennom trærne, som munner ut ved bekken som renner fra vannet. Kryss bekken og følg vannkanten til enden av skogen. Sving så til venstre opp på grusvei ved foten av Karten.

Karten

Grusveien følges fram til veikryss, hvor du har valget mellom å ta turen opp på Karten eller fortsette hjemover. Vil du rett hjem går du bare videre og holder til høyre over beitemarka i neste sving. Ellers svinger du krapt til venstre og følger gresskledd kjerrevei helt til toppen av fjellet. Fra Karten har du strålende utsikt over Jæren ut til havet. De hvite vindmøllene på Høg-Jæren ligger som perler på en snor foran deg, og du har flott utsikt tilbake mot Brusaknuden. Du får prøve å ignorere det skjemmende radiolinjeanlegget, tilhørende Forsvaret, som er installert på toppen.

Tilbake

Nedfarten kan varieres ved å ta rake veien ned skråningen mot nordøst, til kjerrevei som følges tilbake til Kartavatnet. Det er dog svært steinete nedover bakken, så det greieste er nok å følge samme vei ned som du kom opp. Fra grusveien ved vannet vender du mot øst, og følger pålene over beitemarka opp bakken til venstre for granskogen. Der må et nytt gjerde krysses, før du fortsetter langs skogkanten og videre ned på høyresiden av et fint lite tjern. Du kommer straks inn på grusveien du fulgte i starten av turen, og følger denne tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%