Vassfjellet fra Gramstad

Sandnes - Rogaland

Dette er en av flere ruter til toppen av Vassfjellet i Sandnes. Denne turen har Gramstad som utgangspunkt, som nok er det vanligste stedet å starte fra. Turen går mye i småkupert skogsterreng og passerer den lille Kubbetjørna på vei opp. Fra Vassfjellet har du nydelig utsikt over Sandnes, Vatne, Gramstad og hele Nord-Jæren ut til havet.

Merking og terreng

Mesteparten av turen er rødmerket, med unntak av stien i dalen langs foten av Vassfjellet. De fleste stikryss er skiltet, og stien er veldig godt opptråkket og lett å følge. Det er en kort og relativt lett tur. Turen går mye i skog av varierende tetthet, samt noe kulturmark nær Gramstad. Eneste lille utfordring er den noe bratte steinura som leder ned østsiden av fjellet.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes mot Dale til du kommer til Stronda. Her svinger du av til høyre ved skilt til Fjogstad. På toppen av bakkene kommer du til et åpent gårdsområde. Dette er Gramstad. Kjør forbi gårdsbygningene og parker på stor og god parkeringsplass på høyre side av veien.

Rutebeskrivelse

Stien starter i det sørlige hjørnet av den store parkeringsplassen. En gjerdeklyver passeres før god traktorvei leder lett og fint forbi gressmarkene på Gramstad. Etter en slak haug venter en ny gjerdeklyver, før det bærer ut i terrenget. Du passerer ei myr og kommer like etter til skiltet stikryss hvor du tar til høyre mot Kubbetjørn.

Kubbetjørn

I granskogen som følger holder du mot høyre i stiskillet og klatrer over nok en gjerdeklyver. Nå kan du se Kubbetjørn mellom trestammene. Ved tjernet er det laget fin rasteplass med bord og gruer til grilling. Følg grusveien som går fra rasteplassen et kort stykke, til sving hvor skilt mot Hana viser hvor du skal ta av over en bekk og inn på sti igjen.

Vassfjellet

Hold et øye på venstre side av stien når du går opp bakken. En sidesti tar av til venstre etter den første kneika, og det er denne du skal inn på. Stien er ikke rødmerket, men tydelig oppgått, og fører deg oppover dalen langs foten av Vassfjellet. På bakketoppen venter et nytt stikryss, som du igjen tar til venstre i og begynner stigningen opp på selve Vassfjellet.

På vei opp har du flott utsikt nordover mot Dalsnuten og Stavanger, og fra toppen kan du se vidt ut over landet, fra Boknafjellet i nordvest til Vådlandsknuten i horisonten i sør. Like under deg ligger Vatne, og lenger borte ser du Sandnes. Toppen har fine, flate berg å sitte og nyte utsikten på.

Tjuingdalen

Følg stien videre østover langs ryggen av fjellet til du kommer ned i Tjuingdalen. Her er det et knøttlite tjern og du kan velge hvilken side av tjernet du vil gå på. Den merkede stien går på høyre side, sørsiden, og er den enkleste. Men den mest spennende stien går på nordsiden. Den er umerket, men er lett å følge og har et par fine utsiktspunkter mellom trærne. Den er dog noe bratt de siste fem-seks høydemetrene tilbake ned i Tjuingdalen ved høyspentmasta, hvor begge stiene møtes.

Paradisskaret

Deretter følger du ura ned i Paradisskaret, hvor traktorspor leder over grønne gressbakker til traktorveien lenger nede i skaret. Følg veien noen få meter oppover og inn på sti igjen. Stien holder seg til høyre for myra i skaret til du møter stikrysset du passerte i starten av turen. Derfra er det samme vei tilbake til parkeringsplassen på Gramstad.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%