Vassfjellet fra Hana

Sandnes - Rogaland

Det finnes flere ruter til toppen av Vassfjellet i Sandnes. Denne turen bestiger toppen fra Hana-siden av fjellet. Turen begynner nede i bebyggelsen og tar deg med over kulturmark og inn på småkupert skogsti som fører opp til toppen. Fra Vassfjellet har du nydelig utsikt over Sandnes, Vatne, Gramstad og hele Nord-Jæren ut til havet.

Merking og terreng

Nedre del av turen inntil du kommer inn på sti er ikke merket. Resten av turen er merket med nedslitt blå- og rødmaling. De fleste stikryss er skiltet, og stien er veldig godt opptråkket og lett å følge. Det er en kupert tur, men den er slettes ikke vanskelig.

Adkomst og parkering

Kjør E39 til Sandnes og sving inn på riksvei 13 ved avkjøringen på Hove, skiltet mot Røldal. Etter tunnelen på Austrått tar du til venstre i første rundkjøring, så høyre i neste rundkjøring. Du kommer nå rett inn på parkeringsplassen foran Hanahallen ved Hana skole.

Rutebeskrivelse

Til høyre for hallen, på sørsiden, går det sykkel- og gangsti. Følg denne forbi fotballbanen til du møter en grusvei. Ta til venstre og la veien lede deg opp en slak bakke forbi et par gårdsbruk. I krysset i enden av bakken forlater du veien og går rett fram over en liten plass, klatrer over en gjerdeklyver og kommer inn på traktorvei. Denne fører deg opp lia forbi Vatneli skole. Det hender det er kyr på beite langs veien, men de er snille og rolige.

Fra Vatnelia til Vassfjellet

Veien slutter mot toppen av lia. Her kan du enten gå rett gjennom skogholtet foran deg, eller følge den korte veistubben som går til venstre og så ta til høyre over gresset. Uansett dukker det opp sti foran deg som tar deg oppover beitemarka, til to gjerdeklyvere oppe på haugen. Klatre over begge og følg gjerdet bortover langs toppen av haugen. Her har du flott utsikt sørover mens du går.

På andre siden av haugen må du over ny gjerdeklyver, og like etterpå viser skilt vei opp kneika til høyre og inn i skogen. Når du kommer ned i en dump mellom to hauger må du holde til venstre opp berget, og ikke gå rett fram som det kan være fort gjort å gjøre. Ellers er stien svært lett å følge. Ved nytt skilt i kanten av ei lita myr omkranset av fjell, tar du til høyre rundt myra og opp en bratt bakke.

Vassfjellet

Nå kommer toppen av vassfjellet til syne, og når stien på ny skiller seg er det ikke vanskelig å se at du må velge høyre for å komme til topps. På vei opp har du flott utsikt nordover mot Dalsnuten og Stavanger, og fra toppen kan du se vidt ut over landet, fra Boknafjellet i nordvest til Vådlandsknuten i horisonten i sør. Like under deg ligger Vatne, og lenger borte ser du Sandnes. Toppen har fine, flate berg å sitte og nyte utsikten på.

Tjuingdalen

Du kan alltids gå ned samme vei du kom, men denne turen tar en runde nedom Kubbetjørn før den begynner på returen. Følg stien videre østover langs ryggen av fjellet til du kommer ned i Tjuingdalen. Her er det et knøttlite tjern og du kan velge hvilken side av tjernet du vil gå på. Den merkede stien går på høyre side, sørsiden, og er den enkleste. Men den mest spennende stien går på nordsiden. Den er umerket, men er lett å følge og har et par fine utsiktspunkter mellom trærne. Den er dog noe bratt de siste fem-seks høydemetrene tilbake ned i Tjuingdalen ved høyspentmasta, hvor begge stiene møtes.

Paradisskaret og Kubbetjørn

Deretter følger du ura ned i Paradisskaret og holder høyden mot venstre over gressmarkene til gjerdeklyver foran mørk granskog. I stikrysset i skogen tar du til venstre og kommer like etter til Kubbetjørn, hvor det er satt opp rastebord. Følg grusvei et kort stykke og ta av til venstre ved skilt. Stien går nå over en haug og kommer ned til den lille myra mellom fjellene igjen.

Herfra følger du samme sti ned som du kom opp. For variasjonens skyld er det mulig å gå rett fram gjennom skogholtet når du kommer til dalen med skilt i, i stedet for å gå opp til gjerdeklyveren og over beitemarka. Begge alternativene ender uansett opp ved de to gjerdeklyverne på haugen. Ellers er turen ned lik turen opp.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%