Vårlivarden fra Horve

Sandnes - Rogaland

Vårlivarden er en av de klassiske toppene i Sandnes. Det populære fjellet er det høyeste i området og byr på masse flott utsikt mot fjell, fjorder og bebyggelse i vid omkrets. Vil du til topps har du mange rutemuligheter å velge mellom. Dette alternativet går fra Horve i sør. Turen byr på variert terreng, fra svaberg i vannkanten til bratte kneiker og vakre skogstjern. Du får også se hvordan det gror til igjen etter skogbrannene som har herjet her de senere år.

Merking og terreng

Hele turen er rødmerket og stikryss er skiltet. Sti og merking er noe utydelige i et kort parti ved Ramnafjellet, ellers er løypa lett å følge. Deler av turen går gjennom et landskap sterkt preget av skogbrann, men det gror godt og du passere flere vakre tjern på veien. Terrenget er kupert, med noen gode kneiker langs løypa og bratt stigning opp til toppen. Likevel er det ikke vanskelig å ta seg fram.

Adkomst og parkering

Kjør riksvei 13 fra Sandnes mot Hommersåk. Riksveien tar av mot Ims på nordsiden av Lutsivatnet. Følg riksveien rundt Storaberget og videre forbi Fløysvik inn til Horve. Etter noen skarpe og smale svinger begynner du så smått å skimte Eikelivatnet mellom trærne på høyre side. Like etter ser du en smal grusvei som svinger seg ned skråningen mot vannet. Ta inn på denne og parker på stor og god parkeringsplass nede ved badeplassen.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien ned til den idylliske badeplassen ved Eikelivatnet. Her er det en liten sandstrand og fine, glattskurte svaberg. Det kan være fristende å stoppe allerede her, men det er enda bedre å legge seg nedpå etter å ha gått en tur først. Fortsett til venstre for stranda og følg svabergene langs vannkanten til gjerdeklyver. Røde merker på bjørkestammene viser vei videre langs nordsiden av vannet. Her kan det være svært fuktig på bakken. En ny gjerdeklyver fører deg opp på et smalt berg som strekker seg langs en gressåker helt opp til riksveien.

Eikelifjellet

Gå 60-70 meter vestover på veien, til gjerdeklyver på høyre side fører deg inn på sti igjen. Stien stiger slakt opp bak en hytte og kommer inn på en gammel skogsvei like vest for hytta. Følg skogsveien over bakketoppen, hvor en liten pil på høyre side viser hvor turløypa tar av. Like etter begynner stigningen over den vestre enden av Eikelifjellet. Mot toppen kommer du ut av skogen og får god utsikt sørover. I nedstigningen på andre siden åpnes utsikt mot Hestafjellet. Svartsvidde trestammer står oppover hele lia og vitner om flammenes rov under skogbrannen.

Fløysviktjørna

I bunnen av bakken blir stien noe utydelig. Du skal mot høyre opp skråningen på nedsiden av Ramnafjellet. Stien tar en liten østvendt bue oppunder bergskrentene før den stiger opp langs fjellsiden. På bakketoppen kommer Fløysviktjørna til syne, blinkende blå mellom glisne trær. Det vakre tjernet ligger akkurat på grensen av brannens herjinger, med svidde stammer på nordsiden og friske, grønne trær på sørsiden. Følg nordsiden av vannet til skiltet stikryss.

Eskelandsheia

Fra krysset tar du mot nord over en haug, hvorpå du får flott utsikt mot Eskelandsstemmen på en liten bergknaus. Flatt, delvis myrlendt terreng fører deg inn til nok et idyllisk tjern, Moldfallstjørna. Stien følger vannkanten og krysser ei myr, før den møter stien fra Bersagel i nytt skiltet stikryss. Nå stiger løypa terrassevis oppover mot nordenden av Hestafjellet, tvers gjennom det brannherjete området. Vårlivardens sørside stiger opp foran deg mens du går. Flere fine utsiktspunkter passeres i lia. Den korte dalen mellom de to fjellene leder deg vestover ut på bergkanten over Kvelvane gård.

Vårlivarden

Nå begynner klatringen opp på selve Vårlivarden. Stien snor seg oppover berget i bratte klyv. Utsikten blir bare bedre og bedre for hver høydemeter. Det er ingen skam å stoppe og ta en pust mens en skuer ut over landskapet. På oppsiden av bratthenget kommer varden til syne på toppknausen like bortenfor. Herfra er det lett gange til toppunktet.

Utsikten, som du allerede har fått smaksprøver av på veien opp, er fantastisk i alle retninger. Du kan blant annet se Stavanger, Ryfylke med Tau og Jørpeland, Høgsfjorden innover mot Forsand, og ned på Vårli gård under fjellet. Følg samme vei tilbake, og avslutt gjerne turen med et forfriskende bad på badeplassen ved Eikelivatnet.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%