Vårlivarden fra Myrland

Sandnes - Rogaland

Denne populære rundturen til Vårlivarden er en av klassikerne i Sandnes. Turen går over den høyeste toppen i området og byr på masse flott utsikt mot fjell, fjorder og bebyggelse i vid omkrets. Stien passerer gamle gårdsminner på vei opp, og snor seg ned gjennom vakker eikeskog på vei ned. Du møter flere bratte partier på din ferd over fjellet, men det er en kort tur som de fleste med brukbare bein kan klare.

Merking og terreng

Hele turen er rødmerket og stikryss er skiltet. Stien går over blanke berg i høyden og i bjørke- og eikeskog i lavlandet, med et kort stykke på grusvei nær parkeringsplassen. Terrenget er kupert, med bratt stigning opp til toppen og enkelte mindre skrenter på nedturen. Likevel er det ikke vanskelig å ta seg fram.

Adkomst og parkering

Kjør riksvei 13 fra Sandnes mot Hommersåk. Riksveien tar av mot Ims på nordsiden av Lutsivatnet. Følg riksveien rundt Storaberget og videre forbi Fløysvik inn til Horve, hvor du svinger inn på smalere, bratt vei ved skilt til Vårli. Følg denne veien helt til endes. Siste stykke går på grusvei til stor parkeringsplass på Myrland.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien nedover mot Vårli gård. Omtrent halvveis nede viser gode skilt hvor stien tar av fra veien. Ta til høyre over et noe fuktig parti og følg stien inn i skogen. Stien er godt opptråkket og lett å følge. Etter slak stigning møter du en liten bergskrent, og på oppsiden kommer du til enden av gårdsveien som leder bort til gårdsbruket på Kvelvane.

Vårlivarden

Skilt viser at du må ta til venstre fra gårdsveien. Nå begynner klatringen opp på selve Vårlivarden. Stien snor seg oppover berget i bratte klyv. Det er ingen skam å stoppe og ta en pust mens en ser på den flotte utsikten. På oppsiden av bratthenget kommer varden til syne på toppknausen like bortenfor. Herfra er det lett gange til toppunktet.

Utsikten, som du allerede har fått smaksprøver av på veien opp, er fantastisk i alle retninger. Du kan blant annet se Stavanger, Ryfylke med Tau og Jørpeland, Høgsfjorden innover mot Forsand, og ned på Vårli gård under fjellet.

Vårli

Videre går turen nordover langs fjellryggen. Sett bort fra et par mindre kneiker, er det mye slakere bakker her. I det du dukker ned under trærne igjen, møter du et godt skiltet stikryss. Her tar du stien mot Myrland. Like etter holder du til venstre når stien deler seg i to.

Nå bærer det inn i skogen, først bjørkeskog, så eikeskog lenger nede i lia. Stien runder et praktfullt eiketre før den går ned til steingjerdet som omkranser Vårli gård. Det siste stykket går på utsiden av gjerdet rundt gårdsmarkene, helt tilbake til grusveien som leder opp til parkeringsplassen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%