Sygno

Sandnes - Rogaland

Sygno er lett gjenkjennelig der den kneiser opp ved Sviland utenfor Sandnes. Denne turen tar deg med på en rolig rusletur til toppen av nuten. Turen går for det meste på god grus- og kjerrevei i kulturlandskap. Selv om fjellet er lavt, er det fin utsikt fra toppen. Dette er en svært lett tur. Ei lita kneik opp berget til toppunktet er det eneste som yter motstand.

Merking og terreng

Den delen av turen som går i terrenget er merket med rød maling på stein. To tredjedeler av turen følger grusvei og kjerrevei på nærmest flat mark. Resten går over gressmark og barfjell på toppen. Den siste kneika er litt bratt, men den er kort, så du kommer deg lett opp.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 315 gjennom Søredalen til du kommer til Skjelbreitjørna på Ur-Eikjeland. Her er det en anleggsplass på sørsiden av veien. På motsatt side av veien, like ved broa over elva Svia, er det opparbeidet parkeringsplass bak et busskur.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien som går fra parkeringsplassen mot Skjelbreitjørna. Veien går helt bort til demningen som samler vann for Sviland Kraftverk. Følg veien videre til bro over Svilandsåna, hvor den går over i kjerrevei på andre siden. Veien går parallelt med kraftverksrørene som ligger under tak i veikanten. Du passerer to grinder, som du må huske å lukke etter deg, og kommer til veikryss hvor du kan se Sygno til høyre.

Ta til høyre i krysset og følg de røde merkene opp gressbakken ved sørenden av nuten og bort til foten av berget. Her stiger stien på fjellgrunn bratt opp til toppunktet. Vel oppe vil du bli overrasket over hvor bra utsikten er fra denne lille nuten. Like nedenfor deg ligger Sviland med Vedafjellet bakenfor. Sandnes kan sees mot nordvest, og du kan se vidt ut over Lutsivassdraget og innover Søredalen. Mye utsikt for lite strev. Når du vil hjem igjen, følger du samme løype tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%