Storaberget

Sandnes - Rogaland

Storaberget nær Hommersåk er et populært turmål. Turen går i fint turterreng og har mye flott utsikt og flere idylliske vann å by på. Den tar en runde langs det vakre Grindavatnet og over Grastofjellet før selve Storaberget bestiges. Det er en tur med historisk sus. Stien passerer et vannverk bygget av tyskerne under andre verdenskrig og restene av en bygdeborg fra eldre jernalder.

Merking og terreng

Hele turen er godt rødmerket og skiltet. Stien er tydelig opptråkket og lett å følge. Delen av løypa som går på anleggsveien tyskerne bygde kan stedvis være noe steinete. Terrenget er småkupert, men lett å gå i og byr ikke på nevneverdige utfordringer.

Adkomst og parkering

Fra Sandnes følger du riksvei 13 og senere fylkesvei 516 mot Hommersåk. På bakketoppen etter veikrysset mot Ims, som du forøvrig fortsetter rett fram i, svinger du inn til høyre like etter en liten haug med trær på. Krysset er kun skiltet med gårdsnummer. Du kan enten parkere på grusplassen rett etter innkjørselen, eller kjøre ned bakken og parkere ved turtavle framfor driftsbygningen på venstre side. Pass på å ikke sperre for gårdstrafikk.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien videre nedover forbi grustak til grind i enden av bakken. Du ser Storaberget foran deg mot høyre mens du går. Gå gjennom grinda og følg traktorveien til venstre langs gjerdet over beitemarkene og oppover lia. Murbygningen som etterhvert dukker opp blant trærne er rensebassenget tyskerne bygget til vannverket. Litt nedenfor kan du også se grunnmuren til en kontorbrakke. Videre går turen over på sti opp til skiltet stikryss.

Grindavatnet

Ta til venstre i krysset og følg den gamle anleggsveien oppover Stokkhammarskaret. I skaret kommer du forbi en mørk og fuktig tunnelåpning på høyre side. Tunnelen går helt inn til Grindavatnet og rørene på golvet fraktet vann til og fra rensebassenget. Lett gange gjennom skogen bringer deg opp til Grindavatnet. Stien svinger til høyre etter sjakthuset, som står i lysningen du kommer til like før vannet, men du må gjerne ta en tur ned på brygga og se ut over det vakre vannet før du går videre.

Grastofjellet

Stien koser seg videre langs sørsiden av Grindavatnet. Når du nærmer deg enden av vannet må du holde øynene åpne, for den merkede stien tar av mot høyre opp lia, mens en umerket sti fortsetter rett fram. Stiskillet er ikke skiltet, så det er fort gjort å gå for langt om du er uoppmerksom. Du stiger raskt opp gjennom skogen, til trærne gir slipp og du kommer opp på åpne berg med flott utsikt på Grastofjellet. Litt stigning gjenstår før du er helt oppe. Stien går ikke bort til vardene på fjellet, så du må ta en kort avstikker om du ønsker å stå på det aller høyeste punktet.

Lomstjørna og Storaberget

Fra Grastofjellet går ferden ned sørkanten av fjellet til Lomstjørna. På vei ned kan du kikke over til bygdeborga på andre siden av tjernet, hvor du kan se antydning til steingjerder i bakken. God sti tar deg forbi Lomstjørna og opp til bygdeborga. Derfra stiger det jevnt opp på Storaberget, med en bratt, men kort kneik øverst. Fra toppen har du flott utsikt både mot Hommersåk, Vatne og Vårlivarden.

Tilbake

Du følger samme sti tilbake til Lomstjørna, hvor du nå holder til venstre i stikrysset og følger vannkanten rundt tjernet til en liten demning med jernhjul. Like etter kommer du til Stemtjørna, hvor du må balansere over demningen til andre siden. Derfra følger du anleggsveien ned til stikryss og så samme vei du kom tilbake til parkeringsplassen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%