Skrussfjellet og Jøstolen

Sandnes - Rogaland

Med utgangspunkt i Alsvik natursenter tar denne turen deg med på en runde over Skrussfjellet og ut på den smale Jøstolen. Turen går i lett kupert terreng på godt merket sti i skog og mark. Noe av turen følger kjerrevei i kulturlandskap. Skrussfjellet er et frittstående fjell som har bratte fjellsider på nesten alle kanter, noe som gir deg kjempeutsikt i alle retninger når du kommer opp.

Merking og terreng

Bortsett fra et kort stykke i starten er turen godt merket med rød maling på stein. Stikryss er skiltet. Avstikkeren til Jøstolen er ikke merket, men det er bare et par hundre meter ut dit i åpent terreng. Stien krysser et par beitemarker hvor den ikke er så tydelig, men er ellers godt opptråkket og lett å følge. Den lengste stigningen, opp på Skrussfjellet, går på kjerrevei.

Adkomst og parkering

Kjør riksvei 13 til Lutsi, hvor du svinger inn på fylkesvei 337 ved skilt til Alsvik. Følg skilting til Alsvik helt fram. Siste stykket går på smal og svingete grusvei. Ta til høyre når veien deler seg og du kommer inn på stor parkeringsplass ved Alsvik natursenter.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien bort til den store informasjonstavlen, hvor du tar inn på sti like til høyre for tavlen. Følg stien opp gressbakken, over en gjerdeklyver og langs venstrekanten av en myr. I enden av myra dreier stien mot høyre i bjørkeskogen og kommer ut på et åpent område hvor en ny gjerdeklyver venter. Turen går igjen inn i skogen, hvor du kommer inn på rødmerket sti som følges opp lia til beitemarker ved Duelifjellet.

Forbi Høgås

Følg gjerdet langs beitemarka østover til skilt og dobbel gjerdeklyver. Her klatrer du over begge klyverne og skråner over den steinete gressmarka og inn på traktorvei. Hold til venstre i veikryssene og fortsett på fin kjerrevei opp til en rund tankbygning. Her forlater du veien til høyre og går langs trerekken oppover. Fortsett oppover beitemarka til gjerdeklyver. Videre går ferden over en ny gressmark, før du kommer inn på grusvei ved steindump.

Skrussfjellet og Stakkanuten

Ta til høyre i første kryss og følg grusveien helt til mobilmasten på toppen av Skrussfjellet. Her er det flott utsikt over Noredalen. Stien går videre vestover til gjerdeklyver. Etter klyveren må du holde mot høyre, nordover, hvor stien svinger seg rundt en knaus og ned i dumpa foran Stakkanuten. Det er bare noen få meter opp, så jeg vil anbefale å ta turen og se på utsikten. Umerket sti leder til toppen, hvor du har panoramautsikt mot Lutsivassdraget, Sandnes, Sviland og Skjelbreitjørna. Du kan også se ned på Jøstolen, som er neste mål på turen.

Jøstolen

Tilbake på den merkede stien følger du gressbakken bratt nedover. Hold mot høyre etter det første bratthenget, slik at du kommer ned på høyre side av gressmarka i bunnen av bakken. Kryss marka og klyv over enda en gjerdeklyver. Hvis du vil ut på Jøstolen, går du nå over marka i vestlig retning, stiger opp bakken og følger den smale fjellryggen ut til tuppen av fjellet. Også her er det fin utsikt å beundre.

Tilbake til Alsvik

Gå så tilbake til stien og følg den nedover langs steingjerdet. På det nederste berget svinger stien til høyre og fortsetter nedover og bortover langs foten av Jøstolen, litt oppe i lia. Et strømførende gjerde må forseres, før du etter hvert kommer ned på fine gressbakker. Stien fortsetter å dreie mot høyre og dukker inn i bjørkeskog. Du kommer nesten helt ned til Kyllesvatnet, men ikke helt. Vil du ned i vannkanten er det ikke mer enn rundt ti meter ned på det nærmeste.

Ferden går så inn i tett, plantet granskog, før du kommer ut i åpent lende hvor stikryss gir deg valget mellom to ulike traséer det siste stykket til Alsvik. Den ene går ned til badeplassen ved Kyllesvatnet og så på grusvei tilbake til natursenteret. Den andre går på sti over heia. Uansett valg ender du enkelt og greit opp tilbake på parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%