Skjørestadfjellet fra Gramstad

Sandnes - Rogaland

Denne korte og lette turen går i fint turterreng til Skjørestadfjellet og den store Resasteinen. På toppen av fjellet vil en avstikker føre deg til et utsiktspunkt med panoramautsikt over hele Riska. Det blir også mulighet til å lete etter vrakrestene av et bombefly som styrtet her under andre verdenskrig.

Merking og terreng

Foruten avstikkeren på toppen av Skjørestadfjellet er hele turen merket med røde T-er. Alle stikryss er skiltet. En tredjedel av turen går på god grusvei, resten på tydelig sti. På nedsiden av Resasteinen er det et noe bratt berg, ellers er terrenget lett å ta seg fram i.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes mot Dale til du kommer til Stronda. Her svinger du av til høyre ved skilt til Fjogstad. På toppen av bakkene kommer du til et åpent gårdsområde. Dette er Gramstad. Kjør forbi gårdsbygningene og parker på stor og god parkeringsplass på høyre side av veien.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen krysser du veien og følger grusvei forbi den hvite Turistforeningshytta og ned til Gramstadtjørna. Derfra følger du grusveien videre helt til endes på Revholen.

Revholen og Revholstjørna

Ei grind passeres før du kommer inn på den gamle husmannsplassen på Revholen. Om du vil ta en kikk på hustuftene kan du ta til venstre før geilen og gå opp på haugen. Ellers fortsetter du gjennom den fine geilen og ned langs Revholstjørna. Ved enden av vannet holder du mot venstre opp til gjerdeklyver.

Resasteinen

Like etter klyveren svinger du inn til høyre på smalere sti ved skilt til Dale. Det kan være noe fuktig her. Vaklevorne plankebiter er lagt ut i de største søledammene. En liten haug gir fin utsikt mot Revholstjørna før du igjen holder mot høyre i stikryss, skiltet mot Resasteinen. Stien går over noen småhauger med fuktige bekkekryssinger i mellom, før det stiger oppover mot Skjørestadfjellet. Etter en gjerdeklyver venter et bratt, men kort berg, før den store Resasteinen kommer til syne like ovenfor. Fra steinen har du god utsikt mot Dalsnuten, Fjogstad og Dale.

Skjørestadfjellet

Terrenget stiger jevnt videre oppover til du kommer til stiens høyeste punkt nær toppen av fjellet. Her starter avstikkeren som går over toppunktet til det fine utsiktspunktet og flyvraket. Skilt viser hvor den umerkete stien mot flyvraket starter.

Følg stien opp til varden på berget like ved og videre til neste berg, hvor det også er en liten varde. Dette er Skjørestadfjellets høyeste punkt. Ser du godt etter kan du skimte vrakgods nede på den lille myra i retning Hommersåk. Svak sti fortsetter østover til flate berg på kanten av fjellet. Her får du flott utsikt over Riska, fra Hommersåk til Storaberget. Etterpå kan du gå litt lenger nordover, til myra hvor det ligger spredte deler etter flyet som krasjet her under krigen. Infoplakat er satt opp ved vrakdelene.

Tilbaketuren går samme vei du kom. Alternativt kan du følge stien videre og ta en runde ned til Dale via Jødestadfjellet og Dalevatnet.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%