Skjørestadfjellet fra Dale

Sandnes - Rogaland

Dette er en kort rundtur over Skjørestadfjellet øst for Dale. Turen passerer den kjente Resasteinen og kan ellers by på idylliske svaberg ved Dalevatnet, bratte bakker og flott utsikt mot både Ryfylke og Lifjell fra Jødestadfjellet, samt utsikt over hele Riska og rester av et flyvrak fra andre verdenskrig på Skjørestadfjellet.

Merking og terreng

Turen er godt merket med røde T-er og de aller fleste stikryss er skiltet. Bortsett fra ei skikkelig bratt kneik opp til Jødestadfjellet er terrenget forholdsvis lett å gå i. Noe steinete i lia ned mot Dale langs Dalsnuten. Stien er tydelig opptråkket hele veien rundt, så det er ikke noe problem å finne fram.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes langs Gandsfjorden helt til endes på Dale. Ved snuplassen svinger du til høyre. Så kan du enten ta direkte til venstre eller fortsette rett fram mellom bygningene. Tar du til venstre kjører du gjennom den ene bygningen og parkerer ved informasjonstavle på andre siden. Kjører du rett fram følges veien til kryss med postkassestativ. Der svinger du til venstre inn på smal vei som følges forbi grusbane, hvor det like etter er parkeringsplass på høyre side.

Rutebeskrivelse

Starter du fra infotavlen går du til høyre for grusbanen og bort til den andre parkeringsplassen. Fra denne parkeringsplassen går du et kort stykke nordover på grusvei, til skilt mot Resasteinen på høyre side viser hvor stien begynner. Stien følger en kraftlinje innover dalen, før den svinger inn i høy granskog. Brei og god sti leder deg mellom trestammene oppover lia. Lenger oppe går stien over i smal skogsvei. Ta til venstre i første kryss og fortsett videre oppover og inn på sti igjen. På toppen av lia kommer du inn til Dalevatnet.

Dalevatnet

I stikrysset ved Dalevatnet tar du til høyre og balanserer over stemmen. På andre siden fortsetter stien langs vannet, hvor det flere steder er fine svaberg du kan sole deg på i vannkanten. Omtrent halvveis til endes av vannet dreier stien opp til høyre og inn i bjørkeskogen. Det går også en sti videre rett fram, så det er fort gjort å gå for langt om du ikke er oppmerksom.

Jødestadfjellet

Stien klatrer så bratt opp på Jødestadfjellet. Når du kommer opp av skogen får du fantastisk utsikt mot Ryfylkebassenget og over Dalevatnet til Lifjell. Slake berg leder opp til toppunktet på fjellet, hvor det også er flott utsikt vestover mot Dale. Derfra går stien litt kronglete nedover langs fjellkanten til myra nedenfor.

Skjørestadfjellet

Fra myra stiger det jevnt oppover Skjørestadfjellet. Terrenget her er snillere enn på Jødestadfjellet, og etter lett vandring kommer du opp til stiens høyeste punkt nær toppen av fjellet. Her starter avstikkeren som går over toppunktet til et fint utsiktspunkt og videre til flyvraket. Skilt viser hvor den umerkete stien mot flyvraket starter.

Følg stien opp til varden på berget like ved og videre til neste berg, hvor det også er en liten varde. Dette er Skjørestadfjellets høyeste punkt. Ser du godt etter kan du skimte vrakgods nede på den lille myra i retning Hommersåk. Svak sti fortsetter østover til flate berg på kanten av fjellet. Her får du flott utsikt over Riska, fra Hommersåk til Storaberget. Etterpå kan du gå litt lenger nordover, til myra hvor det ligger spredte deler etter flyet som krasjet her under krigen. Infoplakat er satt opp ved vrakdelene.

Resasteinen

Etter avstikkeren følges den merkede stien sørover til Resasteinen. Den digre steinblokken ligger øverst i lia og er ikke til å ta feil av. Det er god utsikt mot Dalsnuten og Fjogstad her. Fra steinen blir det brattere ned til gjerdeklyver, og så lett gange i stedvis myrlendt terreng i retning Dalsnuten.

Dale

Når du kommer til et skiltet stikryss holder du til høyre og begynner nedstigningen til Dale. Stien følger en strømlinje ned den gressgrodde ura til den munner ut i en traktorvei. For å slippe å gå gjennom tunet til den nærmeste gården, kan du ta av til venstre nesten umiddelbart og følge sti på tvers av gressmarkene og inn på asfaltvei nedenfor en rund bygning. Derfra er det bare å følge veien ned til bygningsmassen på Dale og videre til parkeringsplassen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%