Selvikstakken

Sandnes - Rogaland

Selvikstakken er Bynutens lillesøster, men beliggenheten ved Høgsfjorden gjør at hun har enda finere utsikt enn storebror. Dette er en skikkelig flott tur i spennende turterreng. Det går bratt opp og ned over fjellet, men stien er godt merket og opptråkket. I tillegg kan du ta en avstikker opp på Serifjellet, Selvikstakkens tvillingtopp. Utsikten er fantastisk fra begge toppene. En perle av en tur.

Merking og terreng

Turen er godt merket med røde malingsflekker på stein og trestammer. Her og der er det satt opp småvarder, og stikryss er godt skiltet. Stien er opptråkket og lett å følge. Noe av turen går på grusvei. I lavlandet er terrenget lettgått, mens det er svært kupert med mye bratt opp- og nedstigning over de to tvillingtoppene.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 508 over Seldalsheia mellom Seldal og Hommeland, enten direkte fra Oltedal eller Høle, eller, om du kommer vestfra, via fv. 315/316 gjennom Søredalen/Noredalen. På toppen av Seldalsheia vil du finne to lett synlige parkeringsplasser i veikanten, en på hver side. Informasjonstavle er satt opp ved den ene av dem.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien, den såkalte Lysevegen, oppover bakkene i skiltet retning. Allerede i første bakke får du fin utsikt mellom fjellene mot Høgsfjorden og Jørpeland. Fortsett rett fram når veien deler seg ved to grinder. Veien blir mer steinete og leder deg opp til Blommetjørna. Følg veien forbi skiltet hvor stien mot Bynuten tar av, til du kommer til nytt skilt ved strømmast. Her forlater du veien og følger godt merket sti ut i terrenget. På første haug får du flott utsikt innover dalen hvor løypa går. Innerst i dalen kan du se ett av dagens mål, Serifjellet, kneise opp og lokke på deg med spennende fjellsider. Det ser bratt ut herfra, men du skal faktisk rett opp fjellsida, litt til høyre for skaret i midten. Det er bare å glede seg.

Fra Auratjørna til Serifjellet

Men først fortsetter turen i lett terreng i dalbunnen. Følg skilt mot Selvikstakken i alle stikryss. Flere vakre tjern passeres, før du står ved foten av fjellet og kikker opp og lurer på om det virkelig er opp der du skal. Det skal du, og det er ikke fullt så bratt som det ser ut nedenfra. Stien følger trygt bergryggen oppover, før den vender mot nord og stiger opp til et skar nær toppen. I det du runder toppen av skaret får du en herlig forsmak på utsikten som venter lenger oppe, når deler av Høgsfjorden og Frafjorden åpenbarer seg mellom knausene. Fantastisk. Fra skaret svinger stien opp til venstre. Like etter kommer du opp på et platå hvor Selvikstakken hilser deg velkommen midt imot.

Serifjellet

Her kan du velge om du vil ta en avstikker opp til toppen av Serifjellet, som faktisk er en meter høyere en Selvikstakken. Det er ikke langt opp, så det bør du absolutt gjøre når du først er her. Følg i så fall umerket sti opp bakken mot vest, og etter omtrent hundre meter står du på toppen. Det artigste med denne fjelltoppen er at du kan se direkte over til Selvikstakken bare noen hundre meter lenger borte, med en dyp dal mellom fjellene. Utsikten ellers er også helt fantastisk. Du har Høgsfjorden og inngangen til Frafjorden i øst, Bynuten i sør, fjell og daler i vest, og deler av Ryfylke mot nord.

Selvikstakken

Videre går du ned til den merkede stien igjen, og fortsetter bratt ned i dalen mellom toppene. I dalen kommer du til skiltet stikryss, og her begynner turens steileste stigning opp til Selvikstakken. Bakken er bratt, men ikke så veldig lang. Før du vet ordet av det står du på toppen av stakken og skuer ut over et vakkert fjordlandskap. Hele Høgsfjorden strekker seg forbi under deg, og på andre siden ser du Forsand og Uburen med ytre del av Lysefjorden, Stordalsknuten med fjellheimen innenfor, Frafjorden og Ramnstoknuten ved Dirdal. Bynuten ligger fremdeles i sør og du kan sikkert se folk der oppe hvis været er bra. Mot nord sees Ryfylke med fjorder, øyer og tettsteder. Det er bare å sette seg ned og nyte det.

Selvikstølen

Når det er tid for å vende nesen hjemover, følger du stien ned til stikrysset i dalen igjen. Denne gangen følges skilt i retning Seldalsheia. Ferden går over en lav haug og bratt ned til gressmarkene nedenfor fjellet. Kryss Seliåna og hold til høyre over gresset og inn på Lysevegen. Følg veien forbi Selvikstølen, forbi det ene tjernet etter det andre, helt tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%