Rabnafjellet

Sandnes - Rogaland

Turen krysser over heia fra Svihusvatnet i Søredalen til Rabnafjellet ved Noredalen. Ferden går vekselvis på kjerrevei i kulturlandskap og sti i åpen lynghei, med en kort visitt inn i mørkeste granskogen. Det er flere fine utsiktspunkter langs stien, blant annet ned til Kråkedal og mot Bynuten. Fra kanten av Rabnafjellet har du hele Noredalen og Storavatnet foran deg.

Merking og terreng

Hele turen er godt merket med rød maling på stein, bortsett fra en kort, improvisert strekning som er lagt inn for å få en rundtur over Rabnafjellet. Det er lett å gå, den lengste stigningen går på fin kjerrevei. Stien i terrenget er såpass bra opptråkket at det ikke er noe problem å følge den. Det kan være fuktig noen steder i løypa.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 315 gjennom Søredalen til Svihusvatnet. I skogen langs vannet kommer du til en lang og relativt strak bakke. Omtrent midt i bakken skal du svinge av veien, bort fra vannet, og inn på en humpete grusvei. Avkjørselen er ikke skiltet, så du må følge godt med, den kan komme brått på. Parkeringsplassen ligger rett inn til høyre etter avkjørselen, like ved siden av fylkesveien.

Rutebeskrivelse

Start på kjerrevei fra parkeringsplassen, over gjerdeklyver ved grind, og videre oppover dalen. Veien skal følges helt til endes. Der veien slutter holder du til venstre over marka og inn på skogssti. Denne følges opp på Måsahaugen, hvor det er god utsikt over tretoppene mot Svihusfjellet. Videre går stien gjennom furuskogen, over gjerdeklyver og ut på åpen lynghei. Følg stien rett fram opp bakkene til toppen av Hedlefjell. Dette er faktisk turens høyeste punkt, og utsikten er kjempefin.

Lobergdalen

Stien går bort til kanten av fjellet, før den svinger mot høyre mellom to knauser og skråner nedover. Rundt knausen passerer du to små huler i ei lita steinrøys. På neste haug svinger stien krapt mot høyre og følger strømlinjene ned til traktorspor. Ta til venstre og følg sporene gjennom tjukk granskog til gjerdeklyver i Lobergdalen. Når du kommer ned på grusveien i dalen, følger du den mot venstre til enden av gressmarka. Her forlater du veien, går langs kanten av gresset et lite stykke, for så å krysse bekken ved dyretråkk og fortsette opp bakken til traktorvei.

Rabnafjellet

Traktorveien følges til toppen av bakken, hvor stien tar av til høyre og opp på haugen foran et tett granholt. Stien, som er lite opptråkket akkurat her, går langs skogholtet, før den bøyer mot venstre og begynner å stige opp lia. Etter å ha klatret over et par klyvere på bakketoppen, vender stien vestover og leder deg over heia til Rabnafjellet. Varden står noe nedenfor toppunktet, på kanten av stupet ned til Auglend. Der er det flott utsikt nedover hele Noredalen og over Storavatnet mot Vårlivarden. Du kan også se over til både Sulken, Øykjafjellet og Kjølleknuten.

Rudleheia

Fra varden følger du merkene opp til og over toppunktet, og ned i dalen på andre siden. En bekk må krysses, før du runder haugen ved Steinfjellet. Her vil du se ei gressmark med mye tistler på til venstre nedenfor haugen. Stien du går på fortsetter mot Kråkedal, men denne turen skal tilbake til Svihusvatnet. Følg derfor stien et stykke ned skråningen, før du tar av til venstre ved et passende sted og krysser tistelmarka i sørøstlig retning. På andre siden av marka kan du se ned på Rudleheia. Hold til venstre rundt beitemarkene du ser under deg, klatre forsiktig over et lavt gjerde og kom inn på traktorveien i Lobergdalen.

Tilbake

Denne veien følger du gjennom ei grind og oppover dalen, til du møter den merkede stien igjen samme sted du var på tidligere på turen. Herfra følger du samme vei tilbake. Når du kommer til Hedlefjell er det mulig å gå rett fram på nedsiden av fjellet, i stedet for å gå over det en gang til. Det kan jo være kjekt å variere litt. Du møter da igjen den merkede stien på sletta før du skal inn i furuskogen på Måsahaugen. Ellers er turen tilbake til parkeringsplassen lik turen opp.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%