Øykjafjellet

Sandnes - Rogaland

Dette er en kort og god tur til det høyeste fjellet på nordsiden av Noredalen. Selv om turen er kort, har den solide og til dels bratte bakker både opp og ned av fjellet. Som takk for innsatsen belønner Øykjafjellet deg rikelig. Det er strålende utsikt i alle retninger fra toppen.

Merking og terreng

Omtrent halvparten av turen går på kjerrevei i kulturlandskap, resten på merket og skiltet sti. Det er forholdsvis bratte bakker enkelte steder, men du kommer deg greit opp (og ned) likevel. Det kan være noe gjørmete i den første bakken opp fra Nordlandstjørna, spesielt når det er fuktig.

Adkomst og parkering

Følg fylkesvei 316 gjennom Noredalen til Noredalen bygdahus på Nordland. Bygdahuset ligger i en bakke rett ved siden av veien, og det er stor, gruslagt parkeringsplass utenfor.

Rutebeskrivelse

Fra informasjonsskiltet i hjørnet av parkeringsplassen går du langsmed ei eng og gjennom et skogholt til gjerdeklyver. Der kommer du inn på god kjerrevei. Ta til høyre opp bakken i veikrysset like etter klyveren, og følg veien inn til Nordlandstjørna. Ved tjernet viser skilt hvor du skal ta av og inn på sti. Det kan være litt vanskelig å se hvor stien går opp den første lia. Ta sikte på bekkefaret du ser i gressbakken, og gå på venstre side av det. Da dukker stien opp mellom brakebuskene, og du følger den opp til dalen mellom Øykjafjellet og Novafjellet.

På flaten i dalen svinger stien krapt mot venstre og stiger bratt opp mot toppen av Øykjafjellet. På haugen før toppunktet er det et stikryss, men du kan da se varden på toppen av fjellet, så veivalget sier seg selv. Fra Øykjafjellet har du kjempegod utsikt i alle retninger. Du har panoramautsikt over hele Lutsivassdraget, og du kan se mesteparten av både Noredalen, Tengesdal og Kråkedal. I vest kan du se Sandnes og deler av Nord-Jæren.

Når du vil ned igjen tar du til høyre i stikrysset nedenfor toppunktet, retning Alsvik. Stien sikksakker seg bratt ned fjellet til grind med gjerdeklyver på flaten i bunnen av bakken. Klyv over og følg kjerreveien forbi Nordlandstjørna. Resten av turen tilbake til parkeringsplassen går samme vei du kom.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%