Lutsifjellet og Bjørndalsfjellet

Sandnes - Rogaland

Av alle fjellene rundt Gramstad er Lutsifjellet og Bjørndalsfjellet de to høyeste. Denne turen tar en runde over begge de to flotte toppene. Turen går i variert terreng og har mye fin utsikt å by på, både fra toppunktene og ellers i løypa. Det er en kort, men kupert tur. Fra lettgått kulturmark på Gramstad stiger det bratt opp til snaufjell i høyden, hvor utsikten kan nytes hele veien over heia.

Merking og terreng

Hele turen er merket med røde T-er og stikryss er godt skiltet. Stiene i området er mye brukt og godt opptråkket, og denne er intet unntak. Det er bratt opp til begge fjellene, men ikke verre enn at de fleste kommer seg greit opp.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes mot Dale til du kommer til Stronda. Her svinger du av til høyre ved skilt til Fjogstad. På toppen av bakkene kommer du til et åpent gårdsområde. Dette er Gramstad. Kjør forbi gårdsbygningene og parker på stor og god parkeringsplass på høyre side av veien.

Rutebeskrivelse

Stien starter i det sørlige hjørnet av den store parkeringsplassen. En gjerdeklyver passeres før god traktorvei leder lett og fint forbi gressmarkene på Gramstad. Etter en slak haug venter en ny gjerdeklyver, før det bærer ut i terrenget. Du passerer ei myr og kommer like etter til skiltet stikryss hvor du tar til venstre mot Bjørndalsfjellet.

Paradisskaret

Du er nå kommet opp i Paradisskaret. Stien holder seg på venstre side av Gomatjørnmyra. Enkelte partier er noe steinete, men det tar ikke lang tid før du står ved foten av Lutsifjellet. Kryss grusveien og begynn oppstigningen i skiltet retning.

Lutsifjellet

Kneika opp til Lutsifjellet er den hardeste bakken på turen. Utsikten blir god nesten umiddelbart, og blir bare bedre og bedre for hvert skritt oppover. På en flate øverst deler stien seg. Om du vil helt opp på Mattirudla, toppunktet på fjellet, tar du til venstre. Fra toppen får du flott utsikt mot Gramstad, Dalsnuten med Stavanger bakenfor, Lutsivatnet og Vatne, for å nevne noe.

Kuheia

I øst ser du også Bjørndalsfjellet, som er neste mål på turen. Gå ned til stikrysset igjen og følg den merkede stien videre over Kuheia. Det går opp og ned fra haug til haug over heia, hele tiden med flott utsikt mot Lutsivatnet i sørøst.

Bjørndalsfjellet

Et stikryss passeres før ny bratt stigning venter når du kommer til Bjørndalsfjellet. Kneika er ikke så lang. På toppen av bakken åpenbares praktfull utsikt mot Storaberget og store deler av Lutsivassdraget. Lett gange fører deg helt opp til den store varden på toppunktet. Her er det også fin utsikt mot Hommersåk, Fjogstad og ut over mesteparten av turheiene rundt Gramstad.

Tilbake

Samme sti følges ned fra fjellet, hvor du tar til høyre i stikrysset og fortsetter over en haug og bratt ned til gjerdeklyver. Den lille Bronnheimstjørna passeres, før stien dreier ned til Fjogstadveien. Veien følges mot venstre tilbake til parkeringsplassen på Gramstad.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%