Lifjellet - lang runde

Sandnes - Rogaland

Lifjellet ligger ved Gandsfjorden og har fantastisk utsikt mot Stavanger, Ryfylkebassenget og Nord-Jæren. Dette er den lengste av to rundturer over fjellet. Godt merket sti tar deg med på vakker og lettgått vandring langs fjorden, før du stiger opp på Lifjellet nordfra. Turen passerer idylliske viker og flotte utsiktspunkter og er kanskje den fineste av de bynære fjellturene i Sandnes.

Merking og terreng

Hele turen er svært godt merket med røde T-er og skiltede stikryss. Stien er opptråkket og lett å følge. Terrenget er variert og veksler mellom tett skog, grunnfjell, lynghei og fine svaberg, med en visitt ned i fjæresteinene. Det er en kupert tur med enkelte bratte kneiker både opp på og ned fra Lifjellet, men mesteparten av løypa er forholdsvis lettgått. På fuktige dager kan det være sleipt på skråbergene langs Gandsfjorden.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes langs Gandsfjorden helt til endes på Dale. Ved snuplassen svinger du til høyre. Så kan du enten ta direkte til venstre eller fortsette rett fram mellom bygningene. Tar du til venstre kjører du gjennom den ene bygningen og parkerer ved informasjonstavle på andre siden. Kjører du rett fram følges veien til kryss med postkassestativ. Der svinger du til venstre inn på smal vei som følges forbi grusbane, hvor det like etter er parkeringsplass på høyre side.

Rutebeskrivelse

Starter du fra den innerste parkeringsplassen krysser du grusbanen ved velferdsbygget og kommer inn på fin grusvei som går fra den andre parkeringplassen. Ta til høyre i første veikryss og følg grusveien gjennom skogen ned til den idylliske Dalsvågen. Her går turen over på sti og stiger opp på et berg med flott utsikt tilbake mot Dale og Dalsnuten.

Langs Gandsfjorden

Stien holder høyden og krysser det ene skråberget etter det andre på sin ferd langs fjorden. Enkelte steder er det montert stålvaier å holde seg i. I skogen i Revsdalen fortsetter du rett fram i stikrysset der den korteste rundturen kommer ned fra fjellet. Etter et noe fuktig parti nede i dalen stiger du opp på åpne berg hvor det igjen er god utsikt over Gandsfjorden.

Bjorhamn

Flere skråberg må forseres før terrenget flater ut og gir deg bedagelig vandring til den vakre vika Bjorhamn. I den lille idyllen kan du nyte bølgeskvulp og fine svaberg i fred og ro, før du følger fjæresteinene rundt vika og opp på berget på utsiden. Stien går langs berget et stykke, før den sakte dreier bort fra fjorden og dukker inn i skogen som vokser rundt hele nordsiden av Lifjellet.

Einerneset

I skogen snirkler stien seg mellom trestammer og over småberg. Enkelte berg er ganske bratte. Tau å holde seg i er festet på ett av dem. Det kan være skikkelig sleipt på steiner og trerøtter hvis de er fuktige, så fot deg vel. Nær Bymarken tar du til høyre i skiltet stikryss og begynner oppstigningen til Lifjell.

Lifjellet

Utsiktspunktene kommer som perler på en snor, det ene flottere enn det andre. Plutselig står du på toppen av et berg med fantastisk utsikt over Riskafjorden mot Hommersåk, med Lihalsen og Bymarken like nedenfor og Stavanger mot nordvest. Stien svinger krapt mot høyre under toppunktet og går så bratt ned til myra nedenfor. Derfra stiger den videre oppover Lifjellet, gjennom et skogkledd parti, til du igjen får grunnfjell under sålene høyere oppe.

Når du kommer opp må du snu deg og nyte utsikten nordover mot Ryfylkebassenget, du skal lete lenge for å finne maken. Etterpå settes kursen mot sendemasten på Lifjellet, som nå er godt synlig. Hvis du vil sette dine føtter på det høyeste punktet på fjellet, må du ta en kort avstikker opp på en haug til venstre for stien. Like etter står du ved senderen med vidt utsyn over Nord-Jæren fra Stavanger til Sandnes. Ta gjerne en tur bort til varden som står på en knaus litt lenger nede.

Tilbake via Dalevatnet

Tilbaketuren går sørover ned i Øksendalen, hvor du holder til venstre i stikrysset ved myra og fortsetter gjennom skaret mellom Flatafjellet og Sørafjellet. Nå går det bratt og steinete ned til Dalevatnet. Kort gange langs vannet bringer deg til demningen i sørenden. Her tar du til høyre og forsvinner ned i skogen. Hold mot høyre når stien deler seg etter å ha krysset en steinete bekk, så kommer du like etter inn på god skogsvei. Denne følges nedover. Ta til høyre igjen i veikryss og følg veien over på sti ned den siste bakken og ut av skogen på Dale. Stien følger så strømlinjen det siste stykket mot parkeringsplassen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%