Lifjellet - kort runde

Sandnes - Rogaland

Ingen andre fjell har så god utsikt over Stavanger-området som Lifjellet. Fjellet er lett gjenkjennelig med sin høye sendemast. Fra toppen har du panoramautsikt over hele Gandsfjorden, Stavanger og Nord-Jæren, fra Sandnes i sør til Rennesøy i nord. Lifjellet er et svært populært turmål. Stiene er godt merket og opptråkket. Det finnes to rundturer over fjellet. Dette er den korteste av dem.

Merking og terreng

Hele turen er merket med røde T-er og de aller fleste stikryss er skiltet. Stien er godt opptråkket og lett å følge. Terrenget veksler mellom tett skog, lune daler og snaublåste berg, med en visitt ned i fjæresteinene. Det er en kupert tur med et par bratte og steinete opp- og nedstigninger. Det bør ikke skremme deg fra å ta turen, for det er ellers en lettgått løype.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes langs Gandsfjorden helt til endes på Dale. Ved snuplassen svinger du til høyre. Så kan du enten ta direkte til venstre eller fortsette rett fram mellom bygningene. Tar du til venstre kjører du gjennom den ene bygningen og parkerer ved informasjonstavle på andre siden. Kjører du rett fram følges veien til kryss med postkassestativ. Der svinger du til venstre inn på smal vei som følges forbi grusbane, hvor det like etter er parkeringsplass på høyre side.

Rutebeskrivelse

Starter du fra infotavlen går du til høyre for grusbanen og bort til den andre parkeringsplassen. Fra denne parkeringsplassen går du et kort stykke nordover på grusvei, til skilt mot Resasteinen på høyre side viser hvor stien begynner. Stien følger en kraftlinje innover dalen, før den svinger inn i høy granskog. Brei og god sti leder deg mellom trestammene oppover lia. Lenger oppe går stien over i smal skogsvei. Ta til venstre i første kryss og fortsett videre oppover og inn på sti igjen. På toppen av lia kommer du inn til Dalevatnet. Her følger du skiltet sti langs vestsiden av vannet.

Fra Dalevatnet til Lifjellet

Ikke lenge etter svinger stien mot venstre og stiger bratt opp ura til skaret mellom Flatafjellet og Sørafjellet. Det er en ganske steil og steinete bakke. Fra bakketoppen kan du nå se radio- og tv-masten på Lifjellet mot nord. Herfra fortsetter du ned til skiltet stikryss i Øksendalen og videre et lite stykke oppover dalen. Du må opp ei kneik til, over et flatt parti og opp på en liten haug, før toppen av Lifjellet åpenbarer seg foran deg. Varden står noe nedenfor masten. Når du kommer opp får du fantastisk utsikt over hele Stavanger og omegn. Gandsfjorden strekker seg forbi på nedsiden av fjellet til Sandnes i sør. Mot nord ser du ut over Ryfylkebassenget med sine mange øyer. Hvis du vil opp på det aller høyeste punktet på fjellet, må du gå bort på en haug nordøst for senderen.

Langs Gandsfjorden

Etter en god pause på toppen følger du samme sti tilbake til stikrysset i Øksendalen. Denne gangen følger du skilt mot Dale vestover til skaret på toppen av Revsdalen. Her kaster en liten bekk seg nedover lia blant store steinblokker. Stien går bratt nedover i bjørkeskogen på sørsiden av bekken. Det er steinete i bakken, men stien finner en god rute ned. På nedsiden møter du et nytt skiltet stikryss. Her vender du nesen sørover og følger Gandsfjorden på sti et stykke oppe i fjellsiden. Du har fin utsikt over fjorden mens du går. Flere blankskurte skråberg passeres. Det er ikke alltid like lett å se hvor stien fortsetter på andre siden av bergene, men holder du høyden dukker den opp igjen foran deg. Skråbergene kan være glatte hvis det er vått. Et sted er det satt opp stålvaier å holde seg i, om nødvendig.

Dalsvågen

Når du kommer til kanten av nedstigningen til Dalsvågen får du fin utsikt mot Dale og Dalsnuten. Hold mot høyre for å finne den merkede stien ned fra berget. I bunnen av berget, like før du dukker inn i barskogen, må du igjen holde krapt mot høyre. Herfra er det brei og god skogssti ned til den vakre Dalsvågen, hvor det er flott sandstrand og ypperlige bademuligheter. Fra vågen følger du skogsvei helt tilbake til bygningsmassen på Dale.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%