Kjølleknuten om Svaneli

Sandnes - Rogaland

Det er veldig kort distanse direkte opp til Kjølleknuten, så denne turen tar deg med på en runde ned til Svaneli før den bestiger fjellet. Turen er variert og går over kulturmark, gjennom tett skog og over åpne myrer. Fra Svaneli er det fantastisk utsikt mot Vårlivarden og Jørpeland, mens Kjølleknuten byr på panoramautsikt over Lutsivassdraget, Noredalen og Tengesdal.

Merking og terreng

Turen er merket med rød maling på stein og trestammer. Malingen er tynnslitt mange steder, men stien er godt synlig og lett å følge. Alle stikryss er godt skiltet. Turen går i skogsterreng, med et par fuktige myrpartier. Det er en del trerøtter og stein på stien i skogen ned til Svaneli, men ellers er det fint å gå.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 316 til Tengesdal og ta av ved skilt til Veraland ved vestenden av Tengesdalsvatnet. Følg veien til endes og parker på oppmerket parkeringsplass ved gården på Veraland.

Rutebeskrivelse

Følg veien fra parkeringsplassen forbi husene, over en ferist og inn på grusvei. To hundre meter lenger framme kommer du til en ny ferist. Her har du valget mellom å gå hele rundturen, eller ta den korte varianten rett til topps. Velger du direkteruten fortsetter du bare oppover veien til skilt som viser vei mot Kjølleknuten. Ellers svinger du til høyre ut på gressmarka på andre siden av feristen, og følger de noe utslitte rødmerkene oppover gressbakken.

Forbi Fladafjellet

På bakketoppen kommer du inn på Renkestien, hvor stein er tilrettelagt i korte partier. Følg stien over en gjerdeklyver og videre oppover lia, til stikryss ved foten av Husafjellet. Her tar du til venstre og fortsetter på en noe smalere, men fortsatt lett synlig sti langs Fladafjellet ned til et lite tjern. Ved enden av tjernet må du passe godt på, for her svinger stien krapt mot venstre i det steinete bekkefaret mellom Einarkollen og Fladafjellet, og begynner nedstigningen til Svaneli.

Svaneli

Nedover lia går ferden i tett skog, først en blanding av bjørk og furu, så gjennom granskog. Her er det noe ulendt enkelte steder, med trerøtter og steiner som ligger over stien, så vær forsiktig dersom det er fuktig på bakken. Det er mye blåbærlyng blant trærne. Vel ute av skogen følges en bekk et kort stykke, til stikryss nede på myra. Her tar du til venstre mot Ims. Ikke lenge etter kommer du til et nytt stikryss, og også her velger du venstre, mot Veraland. Nå går det oppover igjen, bare avbrutt av et par våte, men heldigvis korte myrer som må krysses. Etterhvert får du storslagen utsikt nordover mot Vårlivarden, Ims, Høgsfjorden og Jørpeland, mens Bukkanuten kneiser over landskapet i øst. Ta deg tid til å nyte utsikten, dette er kanskje den fineste strekningen på hele turen.

Fra Paddetjørna til Veraland

Nede i en dump ligger den lille Paddetjørna. Kryss bekken og fortsett oppover. Nå kommer du inn i flott furuskog. Her har stien nålebunn og er myk og god å gå på. Stien munner ut på idylliske beitemarker. Her holder du kursen rett fram over marka og kommer inn på traktorvei. I første kryss holder du til høyre, i neste kryss noen meter lenger framme tar du til venstre inn på fin kjerrevei. Denne følges forbi et søtt lite tjern, hvor du kan se ender og frosk hvis du er heldig, til skilt som peker opp bakken retning Kjølleknuten.

Kjølleknuten

Ved skiltet tar du av til høyre, klatrer over en gjerdeklyver, og følger stadig mer steinete vei oppover lia. Mot toppen av Heiaknuten forlater du veien til høyre ved skilt, og resten av turen følger tydelig sti over lyng og berg til toppen av Kjølleknuten. Her har du fantastisk utsikt over Noredalen og innover Tengesdal til Bynuten. I vest kan du skue ut over Lutsivassdraget helt til Sandnes og Stavanger. Det er bare å sette seg ned og nyte det. Turen tilbake følger samme sti ned til kjerreveien, hvor du tar til høyre og følger veien helt ned til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%