Grytefjellet

Sandnes - Rogaland

Grytefjellet er et fint turmål som ligger i nærheten av den velkjente Bynuten. Det er en kort og lettgått tur som går delvis på kjerrevei og delvis på svak sti. Den er ikke merket, men det er lett å finne fram likevel. Selv om toppen ikke er spesielt høy, vil du bli forbauset over hvor god utsikt den har. Du får blant annet panoramautsikt mot Bynuten, og også fin utsikt nordover mot Ryfylke.

Merking og terreng

Mye av løypa følger grus- eller kjerrevei. Resten av turen går i lett lynghei med kort stigning til toppen. Turen er ikke merket, men terrenget er oversiktlig og greit. Det er absolutt ingen problemer med å finne fram.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 508 over Seldalsheia mellom Seldal og Hommeland, enten direkte fra Oltedal eller Høle, eller, om du kommer vestfra, via fv. 315/316 gjennom Søredalen/Noredalen. På toppen av Seldalsheia vil du finne to lett synlige parkeringsplasser i veikanten, en på hver side. Informasjonstavle er satt opp ved den ene av dem.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen følger du grusvei skiltet mot Selvikstakken og Bynuten. Et stykke oppe i bakken kommer du til et veidele med to grinder. Her forlater du løypa mot Bynuten og går gjennom grinda til høyre. Kjerrevei leder videre oppover i et snaut beitelandskap. Grytenuten skråner opp foran deg mens du går. Ei ny grind må forseres, hvorpå kjerreveien følges til den er på sitt høyeste. Der tar du av til høyre og fortsetter oppover lyngmarka mot Grytefjellet.

Når du nærmer deg overgangen mellom lyngmarka og den bratteste stigningen, må du holde utkikk etter en spiss stein som står oppå en større stein. Den viser hvor stien til toppen begynner. Stien er tydelig nederst, men blir svakere mot toppen. Her og der står det noen små nødlinger som viser vei. Egentlig trenger du ikke stien i det hele tatt, du har toppen rett foran deg og det er ikke langt opp.

Fra toppen har du strålende utsikt over landskapet rundt deg. Du kan se rett bort til den flotte Bynuten, hvor du ofte kan se folk ved den store varden på toppen hvis været er bra. Kvelvane ligger like ved siden av Grytenuten i øst, mens vestover ser du nedover Seldal mot Seldalsvatnet og Svihusvatnet. I nord ligger Dyrafjellet, med Tau og Jørpeland synlig bak en bit av Høgsfjorden. Utrolig fint. Tilbaketuren følger samme trasé ned igjen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%