Fjogstadnuten

Sandnes - Rogaland

Fjogstadnuten ligger vis-a-vis Dalsnuten i Gramstad-området. Denne turen tar deg med på en kort runde over fjellet og er et fint alternativ til turen til Dalsnuten. Fra toppen kan du se ut over Gramstad, mot Dalsnuten og Lifjellet, og østover mot Bjørndalsfjellet, Storaberget og fjellene i innlandet. Det blir også en valgfri avstikker bortom Kallandsnuten.

Merking og terreng

Et godt stykke av turen går på god grusvei. Resten går på sti, for det meste i småkupert lyng- og bergterreng, med et kortere skogsparti. Stikryss er merket med skilt. Selve stien er merket med røde T-er, og den er godt opptråkket og lett å følge. Avstikkeren til Kallandsnuten er merket med skilt og er også rødmerket, men stien ut er mindre tydelig.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes mot Dale til du kommer til Stronda. Her svinger du av til høyre ved skilt til Fjogstad. På toppen av bakkene kommer du til et åpent gårdsområde. Dette er Gramstad. Kjør forbi gårdsbygningene og parker på stor og god parkeringsplass på høyre side av veien.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen krysser du veien og følger grusvei forbi Turistforeningshytta og ned til Gramstadtjørna. Veien følges så videre helt til endes på Revholen. Her er det rester etter gammel bosetning. Går du opp i bakken til venstre for geilen, kan du se tuftene etter en tidligere husmannsplass.

Fjogstadnuten

Følg stien langs Revholstjørn til stikryss i enden av vannet. Her tar du mot høyre over sletta og begynner på oppstigningen til Fjogstadnuten. Det stiger jevnt og du får etterhvert flott utsikt mot Dalevatnet mellom Lifjellet og Jødestadfjellet. Mot toppen flater det mer ut. Stien går over flere småhauger, ned i ei dump og opp på andre siden. Når du nærmer deg toppen av bakken opp fra dumpa må du følge med, for det går ikke sti opp på selve toppunktet på Fjogstadnuten. I stedet må du finne et høvelig sted å forlate stien til høyre og gå de få meterne til toppen i fritt terreng.

Det er småvarder på flere av de mindre toppene på Fjogstadnuten, men ingen varde på det høyeste punktet. Et gammelt, nedtråkket gjerde som krysser toppen kan brukes som kjennetegn på at du er kommet til riktig sted. Herfra ser du direkte over til Dalsnuten. Deler av Stavanger kan sees mellom Dalsnuten og Lifjellet. Mot sør sperrer fjellrekken med Bjørndalsfjellet, Lutsifjellet og Vassfjellet for videre utsikt, men østover kan du se langt inn i fjellheimen.

Kallandsnuten

Turen går så tilbake til stien og begynner på nedstigningen fra fjellet. Du kommer inn i bjørkeskog, og omtrent halvveis nede er det et stikryss hvor du kan velge om du vil ta en kjapp tur bortom Kallandsnuten. I så fall følger du svak sti mellom trærne i skiltet retning. Stien følger høydedraget og stiger kort opp til toppen av nuten. For å få den beste utsikten bør du gå ned til kanten av fjellet. Der kan du se ned på Gramstad og bilen din på parkeringsplassen under deg.

Følg samme sti tilbake til krysset, hvor du fortsetter ned lia og kommer ned på en gammel skogsvei. Sving til høyre og følg veien under lave grangreiner parallelt med Fjogstadveien, til den møter bilveien lenger nede. Derfra er det bare et par hundre meter ned til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%