Eilevfjellet

Sandnes - Rogaland

Målet for denne turen ligger like ved Hommersåk og gir flott utsikt ned til tettstedet og over Riskafjorden til Stavanger. For å få litt lengde på turen, er den lagt i en runde over heia fra Myrland ved Vårlivarden. Stiene i området er godt merket og skiltet, og denne er intet unntak. Dette er en lettgått tur i fint skogsterreng.

Merking og terreng

Hele turen er rødmerket og de aller fleste stikryss er skiltet. Det er ikke vanskelig å finne fram. Turen går mye mellom bjørk og furu i skogen, men det er flere utsiktspunkter underveis. På fuktige dager kan det være noe vått og gjørmete på stien enkelte steder. Ellers er stien godt opptråkket og fin å gå på.

Adkomst og parkering

Kjør riksvei 13 mot Hommersåk og ta av sammen med riksveien ved skilt til Ims langs Lutsivatnet. Følg riksveien videre forbi Fløysvik og inn til Horve, hvor du svinger inn på smalere, bratt vei ved skilt til Vårli. Følg denne veien helt til endes. Siste stykke går på grusvei til stor parkeringsplass på Myrland.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen går du hundre meter tilbake langs grusveien du kom kjørende på. På høyre side av veien går det en traktorvei oppover lia ved skilt til Lundekvam. Følg denne til endes, hvor den går over i brei sti. Stien følger du ned til markene på Lundekvam, hvor du svinger til venstre rundt ruinene til et av uthusene på den nå fraflyttede gården.

Maudlandsgården

Over neste haug kommer du nesten ned til Måkatjørna, men ikke helt. Stien bøyer i stedet vestover mot Maudland. I de to neste stikryssene følger du skilt mot Maudlandsgården, og like etter kommer du ut på fine, åpne gressmarker. Gå over marka og opp til gårdsplassen, hvor det nå er reist en stor gapahuk med oppmurt grill, til glede for turfolk som ønsker en solid pause. Løypa fortsetter på baksiden av gapahuken, hvor du må holde mot venstre til du kommer inn på stien som leder deg opp lia.

Eilevfjellet

På toppen av lia ser du Eilevfjellet foran deg som en stor og flat haug. Ta til høyre i stiskillet og fortsett rett fram mot toppen. Her har du bra utsikt i mange retninger, men det er vestover som er godbiten. Hommersåk ligger rett under deg, og videre utover ser du Lifjellet og Riskafjorden, med Stavanger og øyene ut til Bokn bakenfor. Går du ned til kanten av fjellet får du enda bedre utsikt ned til Hommersåk.

Sanddalen og Måkatjørna

Når det er tid for å gå videre returnerer du til stiskillet, hvor du igjen tar til høyre og kommer ned i Sanddalen. Følg dalen oppover, ta til venstre i skiltet stikryss, og fortsett forbi et par hytter og opp lia til sørenden av Langalifjellet. Rundt knausene her er det god utsikt mot Bratthetland og Alisfjellet. Stien leder deg fram til Måkatjørna, hvor det er fine berg å ta en pause på ved vannkanten. Fra vannet kommer du ned i stikrysset du passerte på vei til Maudland. Her svinger du til høyre og følger samme sti tilbake til parkeringsplassen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%