Dalsnuten og Øvre Eikenuten

Sandnes - Rogaland

Denne turen er et litt lenger alternativ til den klassiske direkteruten opp på Dalsnuten. Ferden går først innom den noe lavere Øvre Eikenuten, før kursen settes mot kongen i Sandnes. Fra Øvre Eikenuten kan du se Dalsnuten fra en ny og fin vinkel, og begge fjellene har fantastisk utsikt vest over Gandsfjorden mot Stavanger, Sandnes og omegn.

Merking og terreng

Turen er T-merket og godt skiltet. Terrenget er åpent og oversiktlig, og stiene er opptråkkede og lette å se. Det er enkelte myrlendte partier mellom de to nutene, men det er lagt ut planker å trø på der det er fuktigst. Selv om det er litt bratt opp til toppen på begge nutene, er dette en enkel og lett tur.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes mot Dale til du kommer til Stronda. Her svinger du av til høyre ved skilt til Fjogstad. På toppen av bakkene kommer du til et åpent gårdsområde. Dette er Gramstad. Kjør forbi gårdsbygningene og parker på stor og god parkeringsplass på høyre side av veien.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen krysser du veien og følger grusvei forbi den hvite Turistforeningshytta og ned til Gramstadtjørna.

Gramstadtjørna

Nede ved tjernet tar du til venstre langs vannkanten og passerer Gramstadbåten, et kunstprosjekt flettet av levende piletrær som ligner en båt med kjølen i været. Kryss bekken og fortsett opp til og over gjerdeklyveren litt lenger oppe. Etter klyveren tar du til venstre langs gjerdet og skråner så oppover bakken vestover.

Øvre Eikenuten

Når du kommer opp på bakketoppen kneiser Øvre Eikenuten foran deg, liten og spiss. Det er litt bratt opp, men det er ikke lange kneika. Snart står du på toppen med flott utsikt både til Sandnes og Stavanger, og ikke minst bort til Dalsnuten som er neste mål på turen.

Lundane

Gå tilbake til stikrysset ved foten av nuten og følg skilting mot Dalsnuten. Terrenget er slakt og lettgått. I myrlendte partier er det lagt ut plank å trø på. Når du nærmer deg Dalsnuten kan du se tuftene etter husmannsplassen Lundane på venstre side av stien, litt nede i skråningen. Stien passerer Lundane og like etter begynner stigningen opp på Dalsnuten.

Dalsnuten

Fortsett rett fram opp bakken mot nuten, hvorpå stien svinger østover og holder høyden bort til en gjerdeklyver. Deretter svinger du mot vest igjen, før blanke berg bringer deg siste stykket opp til toppen. Fra den store varden har du fantastisk utsikt over Nord-Jæren. By og bebyggelse fra Sandnes til Stavanger ligger utstrakt på andre siden av Gandsfjorden, og snur du deg kan du blant annet se ned til Gramstad og bort til Lifjellet.

Revholstjørna og Revholen

Tilbaketuren går ned bratthenget på østsiden av nuten, hvor du kommer ned til en gjerdeklyver ved foten av fjellet og like etter vandrer langs bredden av den idylliske Revholstjørna. På Revholen var det også husmannsplass i gamle dager. Om du vil ta en kikk på hustuftene kan du ta til høyre etter geilen og gå opp på haugen. Ellers fortsetter du gjennom ei grind og inn på grusvei, som følges helt tilbake til parkeringsplassen på Gramstad.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%