Dalsnuten

Sandnes - Rogaland

Dette er den største klassikeren i Sandnes og antagelig den mest gåtte fjellturen på Nord-Jæren. Turen til Dalsnuten er kort og går i åpent og oversiktlig terreng. Fra toppen får du fantastisk utsikt vest over Gandsfjorden mot Stavanger, Sandnes og omegn. Fjellet har også flott utsikt i de andre himmelretningene. Stigningen mot toppen er noe bratt, men dette er en tur selv de minste kan være med på.

Merking og terreng

Turen er rødmerket og godt skiltet. Det første stykket går på god grusvei gjennom skog, resten på sti i åpent og oversiktlig lende. Stien opp og ned fra fjellet er så opptråkket at det er umulig å gå feil. Selv om det er litt bratt opp til toppen er dette en enkel og lett tur.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 317 fra Sandnes mot Dale til du kommer til Stronda. Her svinger du av til høyre ved skilt til Fjogstad. På toppen av bakkene kommer du til et åpent gårdsområde. Dette er Gramstad. Kjør forbi gårdsbygningene og parker på stor og god parkeringsplass på høyre side av veien.

Rutebeskrivelse

Du kan se Dalsnuten i nordvest allerede fra parkeringsplassen. Følg grusveien som går forbi det hvite huset til Turistforeningen ned til Gramstadtjørna. Derfra følger du veien videre helt til endes på Revholen.

Revholen og Revholstjørna

Ei grind passeres før du kommer inn på den gamle husmannsplassen på Revholen. Om du vil ta en kikk på hustuftene kan du ta til venstre før geilen og gå opp på haugen. Ellers fortsetter du gjennom den fine geilen og ned langs Revholstjørna. Ved enden av vannet holder du mot venstre opp til gjerdeklyver.

Dalsnuten

Derfra begynner stigningen opp på Dalsnuten. Stien er brei som en motorvei og ikke til å ta feil av. Det er brattest øverst, men plutselig står du på toppen med fantastisk utsikt over Nord-Jæren. By og bebyggelse fra Sandnes til Stavanger ligger utstrakt på andre siden av Gandsfjorden, og snur du deg kan du blant annet se ned til Gramstad og bort til Lifjellet.

Videre til Gramstadtjørna

Når du vil ned igjen går du sørvestover fra toppen og ned noen berg. Stien svinger så krapt østover og skråner nedover et stykke, før den igjen vender sørover til gjerdeklyver. Derfra følges godt opptråkket sti over myrmarkene ovenfor Revholstjørna. Det er lagt ut planker å gå på i de fuktigste partiene. Stien fører deg til sørenden av tjernet, hvor den følger et steingjerde ned til Gramstadtjørna. Etter en gjerdeklyver kommer du inn på grusveien igjen og følger den tilbake til parkeringsplassen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%