Bynuten

Sandnes, Gjesdal - Rogaland

Bynuten er det høyeste fjellet og et av de mest populære turmålene i Sandnes kommune. Denne flotte rundturen, som også beveger seg inn i Gjesdal kommune, vil gi deg mange herlige turopplevelser. Her får du rusle langs bredden av idylliske tjern, høre fuglesang i frodig bjørkeskog, klyve opp bratte bergskrenter og stå på kanten av høye stup og skue vidt ut over landskapet. I tillegg vil en spennende avstikker under nedfarten gi deg en fantastisk utsikt som langt overgår den fra toppunktet.

Merking og terreng

Hele turen er rødmerket og stikryss er godt skiltet. Stien er mye brukt og dermed godt opptråkket. Terrenget varierer mellom småkupert skog og lynghei i lavlandet, til grunnfjell og bergskrenter i høyden. Tross et par korte, men svært bratte bakker og noe steinur både opp til og ned fra Bynuten, er mesteparten av turen forholdsvis lettgått. Et kort stykke går på grusvei.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 508 over Seldalsheia mellom Seldal og Hommeland, enten direkte fra Oltedal eller Høle, eller, om du kommer vestfra, via fv. 315/316 gjennom Søredalen/Noredalen. På toppen av Seldalsheia vil du finne to lett synlige parkeringsplasser i veikanten, en på hver side. Informasjonstavle er satt opp ved den ene av dem.

Rutebeskrivelse

Følg grusveien, den såkalte Lysevegen, oppover bakkene i skiltet retning. Allerede i første bakke får du fin utsikt mellom fjellene mot Høgsfjorden og Jørpeland. Fortsett rett fram når veien deler seg ved to grinder. Veien blir mer steinete og leder deg opp til Blommetjørna, hvor du tar av til høyre og inn på sti ved skilt.

Trollabærtjørna

Etter å ha passert det lille tjernet får du god utsikt ned til den større Trollabærtjørna, som passeres på venstre side. Fin sti går mellom bjørk og berg langs vannkanten inn til enden av vannet. Der stiger du opp en slak bakke hvorpå Bynuten åpenbarer seg foran deg i all sin prakt. Du kan se den store varden på toppen av fjellet og glede deg til du kommer opp.

Storatjørna og Svartedalen

Nå er det viktig å holde til venstre rundt Storatjørna. Da kommer du om litt inn i Svartedalen, som følges oppover med Bynutens steile fjellsider hengende over deg. Det er mye stor stein i dalen. Stien går midt i ura opp til en liten bekkefoss øverst. Dette er et godt sted å fylle opp vannflaskene om det begynner å minke på drikken.

Bynuten

Bekken renner fra et lite tjern som lettest rundes på høyre side. Fra tjernet fortsetter stien opp et trangt skar og svinger så bratt opp berget på venstre side. Dette er ei skikkelig bratt kneik hvor du nesten må klyve for å komme opp. Like etter venter ei ny klatrekneik, før du vender nesen vestover og følger fjellryggen mot varden som dukker opp bak bergknausene. Det luftige toppunktet har nydelig utsikt mot blant annet Oltedal og Vølstadnutane, Kvelvane, store deler av Seldalsheia og vestover mot Tengesdal. På en klar dag kan du se helt til Stavanger.

Nord og ned

Når utsikt og turknask er fordøyd fortsetter turen ned fra toppen i nordøstlig retning. Det går radig nedover bergene i lia til østenden av et langstrakt og smalt tjern i bunnen av bakken. En bekk krysses før stien svinger seg opp på neste haug. Foran deg kan du nå se et mindre tjern som ligger tilsynelatende helt på kanten av fjellet mellom to knauser. Her er det mulig å ta en kort avstikker til et aldeles fantastisk utsiktspunkt.

Utsiktspunkt

Avstikkeren går i fritt terreng uten merking eller sti, men den er bare 150 meter lang og anbefales på det varmeste. Gå i så fall opp på berget til venstre for tjernet og fortsett videre ut til neste knaus. Her blir du møtt av panoramautsikt over Høgsfjorden mot Espedalen, innover hele Frafjorden, mot Forsand, Uburen og Lysefjorden, og over til den ruvende Selvikstakken. Et utrolig flott skue.

Rasmalia og Rasmalitjørna

Videre går turen bratt nedover Rasmalia. Enkelte steder er det noe løst underlag, så trø forsiktig. Nede ved den vakre Rasmalitjørna dukker du inn i fin bjørkeskog. Stien følger vannkanten til motsatt side av tjernet, hvor du fortsetter rett fram i skiltet stikryss. Det går opp og ned over noen hauger før du passerer et søtt lite tjern hvor du holder til venstre i nytt stikryss.

Auratjørna

Deretter stiger det slakt og lett oppover dalen før det bikker nedover igjen til Auratjørna. Stien svinser rundt bjørkeleggene langs vannet til du kommer ut i åpnere lende og opp på en haug med fin utsikt. Herfra er det kort distanse ned til en strømmast ved Lysevegen, som deretter følges forbi Blommetjørna og tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%