Bukkanuten og Dyrafjellet

Sandnes - Rogaland

Dette er en av de aller vakreste fjellturene Sandnes kommune har å by på. Den godt merkede løypa tar deg med på en storslått rundtur over Dyrafjellmassivet ved Tengesdal. Både Nonsknuten, Bukkanuten, Husafjellet og Dyrafjellet bestiges på turen, og hver av dem har fantastisk utsikt. Det er en kupert tur. Snaufjell i høyden varieres med skogshei og vakre tjern i lavere områder. En turperle.

Merking og terreng

Hele turen går på sti, litt gjennom furu- og bjørkeskog, for det meste over lyng, gress og snaufjell. Det kan være vått noen få steder i løypa hvor stien går i bekkefar og myrterreng. Stien er godt merket med rød maling, noen nødlinger og skilt i alle stikryss. Fra Dyrafjellet og ned til Svedalen er stien noe overgrodd og merkene mindre synlige, men du finner lett fram. Det er en kupert tur og flere av stigningene er temmelig bratte. I tillegg er det noe ulendt i ura fra Bukkanuten og ned til Krosstjørna. Ellers er det en meget god sti å gå på.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 316 til Tengesdal. Sving av veien og ned på friområdet ved østenden av Tengesdalsvatnet. Her er det stor og god parkeringsplass med toalett rett ved siden av veien.

Et alternativt startsted for turen er Veraland i andre enden av Tengesdalsvatnet. Det gjør turen litt lettere, siden du slipper den bratte oppstigningen fra Tengesdalsvatnet. Du må da også ta toppene i en annen rekkefølge enn beskrevet her.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen går du mot vannet og forbi toaletthuset. Men du skal ikke helt ned på brygga. Like rundt hjørnet på toalettet går det uskiltet sti inn i skogen. Det er denne du må finne og følge. Når du først har funnet riktig sti, er den lett synlig. Stien stiger bratt opp lia mot Svedalen. Den går tidvis i et bekkefar, så det kan være vått hvis det har regnet i det siste. Vel oppe i Svedalen følger du dalen vestover til skiltet stikryss. Også her kan det være vått i myra stien går over.

Nonsknuten

Fra stikrysset følger du skiltet retning nordover mot Bukkanuten. Første topp er imidlertid Nonsknuten. Du ser den mot høyre når du går opp bakkene. Nonsknuten er en artig topp med sin smale, spisse fasong. Du må ta en kort avstikker fra stien for å komme helt opp på toppunktet. Her har du flott utsikt over Seldalsheia mot Bynuten.

Bukkanuten

Videre går det bedagelig på berggrunn mot Bukkanuten. Den imponerende fjellsiden kommer til syne i sin helhet, og stien stiger like etter opp på fjellet fra høyre side. Det er bratt nederst i stigningen. Litt småklyving må til for å komme opp, men det går greit. På den første haugen på toppen er det satt opp ståsteiner, og herfra har du nydelig utsikt ned til Krosstjørna og bort mot fjellets steile stup. Stien fortsetter langs kanten av fjellet, før den svinger bort til toppunktet. Bukkanuten serverer panoramautsikt over Ryfylke, med Høgsfjorden, Jørpeland, Tau og Forsand for å nevne noe.

Krosstjørna

Fra toppen går stien videre langs fjellryggen og ned i søkket mellom den vestre nuten og hovedfjellet. Der dreier den sørover og begynner nedstigningen til Krosstjørna. På vei ned krysser stien ei ur som er noe ulendt enkelte steder. Trø forsiktig. Krosstjørna er et finurlig og krokete, men vakkert tjern. Du passerer tjernet på vestsiden og kommer til et nytt skiltet stikryss. Her skal du velge stien som er skiltet mot Veraland.

Husafjellet

Det neste stykket av turen er et lettgått parti som går relativt flatt gjennom spredt skog forbi fine småtjern. Du stiger etter hvert opp på en haug, hvor du tar til venstre mot Husafjellet i skiltet stikryss. Ferden går videre opp bakkene mot toppen av Husafjellet. Det er en fin opptur uten spesielt bratte bakker. Utsikten blir stadig bedre dess høyere du kommer. Fra toppunktet har du strålende utsikt mot sør og vest. Tengesdal og Noredalen ligger for dine føtter, og du kan skimte både Stavanger og Sandnes.

Dyrafjellet

I øst ser du også neste og siste topp på turen, Dyrafjellet. Det er bygd varder med jevne mellomrom langs fjellkanten, og stien går fra den ene til den andre. Først må du ned i Dyraskaret, før det igjen stiger opp på Dyrafjellet. Det er lett marsj langs fjellryggen. Du har hele tiden fantastisk utsikt sørover mens du går. Toppunktet på Dyrafjellet er turens høyeste punkt. Utsikten er mye den samme som fra Husafjellet, men du har bedre utsyn mot øst og mindre sikt mot vest. Utrolig flott er det uansett.

Tilbake til Svedalen

Når østsiden av Dyrafjellet nærmer seg, dreier stien mot nord over haugen og ned til Svedalen igjen. I skråningene nedover er stien mer utydelig og overgrodd, og merkene er ikke like lette å se. Hold noe mot nordøst på vei ned, stien går i kanten av myrheia på nedsiden av bergene som leder opp til Svedalsknuten. Det siste stykket ned til stikrysset i dalen følger et bekkefar. Dette kan være et noe fuktig parti om det renner vann i bekken. Stikrysset har du vært i før, og nå går turen tilbake nedover Svedalen. Pass på å svinge til høyre der stien deler seg lenger nede. Resten av turen går samme vei du kom ned fjellsiden til parkeringsplassen ved Tengesdalsvatnet. Har du blitt riktig svett kan du gå bort på badeplassen og ta en dukkert om du vil.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%