Åslandsnuten

Sandnes, Time - Rogaland

Åslandsnuten har vært benyttet som utsiktspunkt i uminnelige tider. Nuten er frittstående og gir 360 graders utsikt fra Jæren i vest til Ålgård i øst. Både jernalderfolk og krigerske tyskere visste å sette pris på det. Det kan også glade turgåere gjøre den dag i dag. Dette er en lett rundtur som følger Ålgårdbanen et stykke før Åslandsnuten bestiges fra nord.

Merking og terreng

Stien over Åslandsnuten er rødmerket på Sandnes-siden av nuten, som er denne turens oppstigning. Nedstigningen på Time-siden er umerket. Resten av turen går enten langs Ålgårdbanen eller på asfaltvei. Du får en god motbakke opp på nuten, ellers svært lettgått terreng, enten flatt eller nedoverbakke. Alternativt finnes det flere andre stier og startsteder rundt nuten, så du kan lett improvisere og lage din egen rute om du heller vil det.

Adkomst og parkering

Kjør E39 til Figgjo og ta av ved skilt mot Figgjo og porselensfabrikken. Ta til høyre i første kryss, fortsatt skiltet mot porselensfabrikken. Kryss Figgjoelva og passér fabrikken. Noen få meter lenger oppe i bakken kommer du til ei halv jernbanebro. Sving av her og parker på den lille grusplassen foran broa.

Rutebeskrivelse

Følg sti opp skråningen til skinnegangen på den nedlagte Ålgårdbanen. Fortsett deretter langs skinnene helt til veikrysset på Gilja. Denne delen av Ålgårdbanen er avkuttet og stengt i begge ender, så du behøver ikke være redd for skinnegående trafikk. På høyre side av banen bruser Figgjoelva, mens du får sporadiske glimt av Åslandsnuten mellom trærne på venstre side.

Gilja

I veikrysset svinger du krapt til venstre inn på gårdsveien mot Gilja gård. Etter kun femti meter på grusvei forlates veien på høyre side. Her starter rødmerket løype til toppen av Åslandsnuten. Følg merkepåler langs kanten av den store gressåkeren opp til gjerdeklyver. Klyv over og la en kort, gressgrodd traktorveisnutt lede deg opp til ny og brattere traktorvei. Denne følges videre oppover og inn i skogen, helt til endes.

Åslandsnuten

Resten av turen til topps går på sti. Stien krongler og sikksakker seg bratt oppover lia. Flere steder får du flott utsikt ned til Gilja og Bråsteinsvatnet. Omtrent halvveis oppe deler stien seg. Begge alternativene er merket, så du kan velge selv hvilken sti du vil følge det siste stykket. Forskjellen er bare at de går på hver sin side av den smale bergryggen. GPS-sporet under følger stien til venstre.

Terrenget flater ut mot toppen og en gjerdeklyver fører deg ut i åpent lende. Du ser nå toppunktet rett forut. Like etter kan du gi varden en god klem og nyte den strålende utsikten. Rundt deg kan du skue ut mot Jæren, Sandnes, Bråstein, Figgjo, deler av Ålgård, Frøylandsvatnet og mye mer.

Tyskertrappene

Nedfarten går videre østover. Ta sikte på det lille skaret på sørvestsiden av toppunktet. Stien ned er ikke merket, men du kan se hvor den går ut i fra hvor gresset er mest slitt. Litt nedi bakken dukker de første steinlagte trappetrinnene opp. Dette er tyskertrappene. Lenger nede er det lengre partier med trapper. Følg disse nedover til du kommer ut på den nederste gressbakken. Denne følges ned til grind ved fylkesveien. Deretter tar du til venstre og følger veien ned Åslandsbakken, helt tilbake til start.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%