Vaseknuten

Gjesdal - Rogaland

Vaseknuten ligger helt øst i Madlandsheiene. Turen fra Gilja følger T-merket sti delvis på stølsvei, delvis på den gamle drifteveien som tidligere gikk over til Madland. Mellom solide motbakker får du senket pulsen i lett og lekkert lende inn til gjeterhytta i Stakkavik. På toppen av Vaseknuten venter forbausende flott utsikt og fine, solvendte svaberg å raste på.

Merking og terreng

Stien inn til foten av Vaseknuten er T-merket og lett synlig hele veien. Derfra til topps er det ingen sti, men det er heller ikke vanskelig å ta seg opp. Terrenget veksler mellom skog og gressbakker i starten, før du kommer opp i åpnere landskap på heia. Turen har en del stigning, men de lengste bakkene er adskilt av rolige partier, så du får god tid til å puste ut mellom brasene.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 45 til Gilja via Dirdal eller Byrkjedal. I svingen 600 meter øst for avkjørselen mot Frafjord er det opparbeidet parkeringsplass i veikanten på sørsiden av veien. Et lite infoskilt står på parkeringsplassen.

Rutebeskrivelse

I veikanten noen meter bortenfor ser du en gjerdeklyver og starten på en gressbakke. Klyv over og følg bakken opp i skogbrynet, hvor tydelig sti fortsetter inn blant trærne. Denne stien var stølsveien til Brekkestølen i eldre tider.

Brekka

Brekkebekken krysses umiddelbart. Brei og god sti leder videre oppover lia. Hold til venstre i stidele og du kommer like etter ut i bunnen av en langstrakt gressbakke. Følg den helt til topps. I bakken ligger gamle steintufter og vitner om tidligere tiders gårdsdrift. Det myke underlaget kan gjøre stigningen sugende tung. Trenger du en pause, har du i hvert fall fin utsikt å se på mens du får igjen pusten.

Brekkestølsvatnet

Ei grind venter i skogbrynet øverst i bakken. Stien forsvinner atter inn i tett skog og følger vestsiden av bekkekløfta opp til Brekkestølsvatnet. Her gir skogen slipp, terrenget flater ut og du får lett gange langs vannet og videre innover dalen. Du er nå kommet inn på drifteveien som går over heia til Madland. Stien deler seg like etter Brekkestølsvatnet og du tar til høyre mot Stakkavik.

Stakkavik

Bjørketrærne sniker seg tettere på stien mens den stiger slakt oppover. Følger du godt med, kan du se ei lita hule under en stor stein på høyre side. Hvem er det som bor der, mon tro? En knaus gir flott utsikt mot Djupavatnet like før du kommer ned til Stakkavik. Her ligger ei gammel gjeterhytte som mange bruker som turmål i seg selv. Dette kan være et fint sted å stoppe for de som ikke orker de siste bakkene. Men det er ikke langt igjen nå.

Vaseknuten

Fra hytta blir stien svakere, men den er fortsatt godt synlig. T-ene leder rakt oppover lia mellom Risaknuten og Vaseknuten. Snaufjellet overtar i det du runder bakketoppen. Følg stien rundt og ned til en liten flate på nordsiden av Vaseknuten. For å komme til topps av fjellet må stien forlates her. En grei rute er å følge et bekkefar et lite stykke oppover, for så å skråne videre til høyre mot toppunktet.

Toppknausen er markert med en bitte liten varde. Ved varden er det fine svaberg å raste på. Rundt deg har du vakker utsikt mot blant annet Vådlandsknuten, Vinjakula, Vallresknuten, Giljastølen, Espeland og ytre del av Høgsfjorden. Ta gjerne en runde rundt det lille topptjernet for å få bedre sikt mot sør.

Tilbake

Tilbaketuren følger hovedsaklig samme rute ned igjen. Om du vil variere nedfarten, kan du krysse steinbroa ved demningen i Brekkestølsvatnet og følge traktorvei ned til Gilja.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%