Vallresknuten

Gjesdal - Rogaland

Vallresknuten ligger i fjellområdet mellom Gilja, Frafjord og Øvstabødalen. Dette vidstrakte fjellplatået har ingen høye, spisse nuter. Landskapet er nedskurt, snaut og forblåst, fullt av bergknauser og krokete fjelltjern. Vallresknutens toppunkt hever seg likevel høyt nok til å gi strålende utsikt i alle retninger. En flott tur som gir smak av høyfjell uten at du må dra langt til fjells.

Merking og terreng

Turen er ikke merket. Stien er til gjengjeld godt nødlet over berggrunn og såpass opptråkket over lynggrunn at den ikke er vanskelig å følge. Varden på Vallresknuten er også synlig under store deler av turen. Turen har god stigning i starten, men blir lettgått oppe på fjellet. Du får varmet opp på grus- og traktorvei før det bærer ut i terrenget.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 45 til Gilja, hvor du tar av mot Frafjord. Like før Frafjordtunnelen svinger du av til høyre, skiltet mot Giljastølen. Ta så direkte til venstre opp bakken. Følg veien opp til Giljastølen på toppen av lia og parker i veikanten rett etter innkjørselen til campingplassen.

Rutebeskrivelse

Start turen med å gå tvers gjennom campingplassen og videre rett fram på grusvei mot skitrekket. Grusveien munner ut i en parkeringsplass som kun er åpen om vinteren. Her går du ned bakken til venstre og tar så til høyre inn på traktorvei under skiheisen. Traktorveien følges nesten helt til topps i alpinbakken.

Stølslia

I nest siste høyresving før du er oppe ved heishuset må du følge godt med. Du har to muligheter til å finne stien. Den første er her i svingen og går opp ura til venstre for bergskrenten. Det er ikke lett å se at det går noen sti der, men den blir tydelig på oppsiden av skrenten. En enklere mulighet er å gå 50 meter videre på veien og så ta til venstre ved en hvit pinne. De to stiarmene møtes på neste haug.

Måkavatnet

Terrenget fortsetter å stige. Stien følger den såkalte Motlandsveien, et naturlig skår i fjellet som leder rakt oppover i samme himmelretning som Motland i Øvstabødalen. Men så langt skal vi ikke. Mot toppen dreier stien østover og du kommer opp til bredden av det tindrende vakre Måkavatnet.

Mesteparten av stigningen er nå unnagjort. På motsatt side av vannet kan varden på Vallresknuten sees. Den vil være synlig så og si hele veien fram og fungere som ledestjerne om du skulle bli i tvil om hvor stien går. Fortsett rundt nordøstsiden av Måkavatnet. Langs vannet passeres en oppmurt heller det går ann å søke ly i om været skulle bli skikkelig dårlig. Eller du kan sette deg i solveggen og ta en pust i bakken.

Vallresknuten

Nødlinger viser vei over berg og hauger i retning varden. Her og der ligger små, blanke tjern og blinker blått mellom knausene. Går du turen om våren kan det hende du treffer på ei stor snøfonn i nest siste stigning. Fonna kan ha bratte kanter, men er som regel grei å forsere. Så gjenstår bare en liten bakke før du kan gi varden et klapp og skue ut over det duvende fjellandskapet som omkranser nuten.

I nord sees små og store topper i Frafjordheiene. I vest har du utsyn mot Madlandsheiene med Vådlandsknutens karakteristiske kamelpukler. Vinjakula og Helgefjell ruver i sør, mens i sørøst ser du over til Maudalsheia med Myrfjell og Svartevassknuten som de høyeste toppene.

Etter en god rast følges samme rute tilbake.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%