Vådlandsknuten

Gjesdal - Rogaland

Dette er en utrolig fin rundtur i den vakre Madlandsheia. Målet for turen er områdets høyeste topp, Vådlandsknuten, som har en formidabel utsikt over fjellheimen rundt. Terrenget er variert, men lettgått. Den godt merkede stien leder deg trygt gjennom en naturskjønn fjelldal med tre idylliske vann, opp til høyfjellet, hvor fredelige tjern ligger på rekke og rad. En skikkelig turperle.

Merking og terreng

Hele turen er godt merket med rødmalte T-er. Stien er opptråkket og lett å se. Alle stikryss er skiltet. Terrenget er forholdsvis lettgått. Du må stege fra stein til stein over et par store steinurer, men ellers er det ingen spesielle utfordringer.

Adkomst og parkering

Ta av fra E39 ved Vaula bru like sør for Ålgård, skiltet mot Gjesdal og Madland. Følg fylkesvei 286 gjennom Gjesdal og ta til høyre i kryss på heia ovenfor Bjelland, igjen skiltet mot Madland. Ved Madlandsvatnet fortsetter du rett fram i krysset til Brekko. Kjør veien helt til endes. På Madland bærer det over på grusvei som fører deg opp til stor parkeringsplass på toppen av Trodlabakken. Du må gjennom to grinder som du må huske å lukke etter deg.

Rutebeskrivelse

Fra den nederste parkeringsplassen går det to broer over Fossbekken, en fra øverst på plassen og en noe lenger nede. Velg en av dem og følg merket sti langs en mindre sidebekk opp den bratte bakken i dalen til høyre. Over bakketoppen holder du til venstre i stiskillet hvor det er skiltet inn til Madlandshytta, en speiderhytte tilhørende Hana KFUK-KFUM. Litt lenger borte passeres Bjønnlihytta, som eies av Nærbø Røde Kors. I det du runder haugen ved Bjødnanuten åpner det seg nydelig utsikt ned i dalen til Midtre Fisketjørn. Ta en pust i bakken og nyt synet.

Indre Fisketjørna og Høylandskaret

Stien går ned til vannet og følger vannkanten innover den vakre dalen, nesten helt til enden av Indre Fisketjørna. Der bøyer den av og begynner stigningen opp Høylandskaret. Når du nærmer deg toppen må du stoppe og snu deg, for utsikten nedover skaret er flott. Over skaret flater det noe ut og du kommer til et skiltet stikryss hvor du igjen holder til venstre. Videre svinger stien seg opp til skaret mellom de to toppene på Vådlandsknuten.

Vådlandsknuten

Toppen til høyre er den høyeste, så det er den som er målet. Det går en snarvei fra vestenden av skaret opp bratthenget direkte til toppen, men den merkede stien går gjennom skaret, svinger opp til høyre i enden og bestiger toppen fra østsiden. På toppen er det en stor og fin varde, og utsikt så langt øyet rekker og enda litt til. I sør og øst ligger fjellene tett i tett, blant annet Bukkafjellet, Store Skykula og Vinjakula. I vest kan du se Jæren som en smal stripe ut i havgapet, og i nord har du fjordene i Ryfylke.

Rolighetsvatnet

Fra toppen følger du stien ned østenden igjen og slakt nedover den lyng- og gressdekte dalen foran deg. Du må over ei steinur, før du litt senere kommer ned i Rolighetsdalen. Her tar du til venstre i stikrysset til Gilja, og passerer så Rolighetsvatnet, Hanklatjørna og Longatjørna i tur og orden. Hold til høyre der stien ser ut til å dele seg i bakken ned til Hanklatjørna.

Maribakken og Heimre Fisketjørna

Ei ny ur venter deg etter Longatjørna, før Maribakken leder deg ned til et idyllisk myrområde i bunnen av bakken. I myrkanten svinger stien mot venstre og går over ei flat og lettgått lynghei ned til Heimre Fisketjørn. Fra slettene ved vannet har du fantastisk utsikt innover dalen mot Vådlandsknuten. Dette er et riktig vakkert område. Siste stykket følger Fossbekken ned Ommundbakken tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%