Tverrfjellet rundt

Gjesdal, Bjerkreim - Rogaland

Turen rundt Tverrfjellet er en herlig vandring i et utrolig naturskjønt område. Ferden går i de vakre dalene som omkranser fjellet. Du rusler langs bredden av idylliske vann, under steile fjellvegger og over langstrakte lyngsletter. Selv om det ikke er noen topptur, er det likevel flott utsikt flere steder på turen. Tross lengden er det en forholdsvis lettgått tur, så du kan ta livet med ro og virkelig nyte den fine naturen mens du går.

Merking og terreng

Hele turen skal i teorien være merket, og store deler av turen er også godt merket med røde T-er. Men på enkelte partier har merkene forfalt og er svært vanskelige å se. Spesielt gjelder det distansen fra Vargastølen via Fossankrå til Tverromdalen. Stien er også ganske overgrodd flere steder. Nå det er sagt er det ikke vanskelig å finne fram, men det kan hende du må bruke kartet mer enn hva som er vanlig på merkede ruter. Alle større stikryss er skiltet.

Terrenget er stort sett lett og fint å gå i. Det er litt ulendt ned Tverrlia, men ellers er det ingen spesielt krevende steder på turen. Langs Gloppevatnet er steinene i ura til og med lagt ned, slik at det nærmest er gangvei innover. Dette er en lang tur, så du må regne med å bruke hele dagen. Det er egentlig bare bra, for naturen er så vakker at du nesten glemmer å bli sliten.

Adkomst og parkering

Ta av fra E39 ved Vaula bru like sør for Ålgård, skiltet mot Gjesdal og Madland. Følg fylkesvei 286 gjennom Gjesdal og ta til høyre i kryss på heia ovenfor Bjelland, igjen skiltet mot Madland. Ved Madlandsvatnet fortsetter du rett fram i krysset til Brekko. Kjør veien helt til endes. På Madland bærer det over på grusvei som fører deg opp til stor parkeringsplass på toppen av Trodlabakken. Du må gjennom to grinder som du må huske å lukke etter deg.

Rutebeskrivelse

Første del av turen går ned lia i retning Madlandsvatnet. Fra parkeringsplassen krysser du derfor Fossbekken enten på nedsiden av damhuset, eller, dersom det er mye vann i bekken, på broa midtveis oppe på plassen. Følg deretter merket sti ned gjennom bjørkeskogen, mer eller mindre parallelt med bekken, til gjerdeklyver i skogkanten nede på sletta. Stien i skogen er kronglete og noe overgrodd, så du må følge med på hvor du går. På andre siden av klyveren svinger du mot venstre, krysser over Storemyra og stiger opp på haugen på andre siden. Her åpner det seg flott utsikt ned til Mjåvatn og bort til Gloppenuten og de mindre toppene rundt dalmunningen du skal inn i.

Gloppevatnet og Søre Tverrlia

Følg stien ned til Mjåvatn og rundt østenden av vannet. Ikke lenge etter dukker det vakre Gloppevatnet opp mellom trærne. Gå på de nedlagte steinene langs vannkanten helt til enden av vannet, hvor det er en fin liten steinstrand. Halvveis langs vannet får du første glimt av Tverrfjellet innerst i dalen. Fra Gloppevatnet stiger det slakt oppover langs Gloppeåna, til stikryss på flaten foran Tverrfjellet. Her svinger du til høyre mot Veen og krysser litt senere Tverråna. Stien fra bekken er nesten helt overgrodd og vanskelig å se. Mister du stien, kan du ta sikte på den skogkledde åsen i midten av dalen foran deg. Stien går opp langs åsryggen og møter Gloppeåna igjen lenger oppe. Gloppeåna krysses et par ganger, før du plutselig er oppe ved Ytre Vinjatjørna.

Vinjatjørnene og Vargastølen

Dette er et særdeles vakkert og fredelig område. Følg stien langs vannkanten og opp på haugen mellom Ytre og Indre Vinjatjørna. Her må du stoppe og snu deg, for utsikten tilbake mot vannet er fantastisk. Videre går du over ei fin lyngslette som leder bort til Indre Vinjatjørna. Også dette vannet passeres i vannkanten på venstre side. Stien svinger så bort fra vannet og opp dalen mot Vargastølknuten. Du må holde til høyre inn foran nuten, hvor du kommer inn på traktorvei som følges videre. I det du runder bakketoppen åpner det seg nydelig utsikt nedover slake lyngbakker til Vargastølen og fjellheimen bakenfor. Følg veien helt ned til stølshuset.

Grønemyra og Fossankrå

Fra Vargastølen går turen videre på sti rundt Vargastølknuten. Vinjakula troner majestetisk i øst mens du går. Stien er godt synlig i starten, men etter hvert blir den stadig mer overgrodd. De røde merkene blir også vanskeligere å se. Du vandrer nordover på langstrakte lyng- og myrsletter, til ruinene av Søre Halvestølen. Her er jeg usikker på nøyaktig hvor den merkede ruten fortsetter. Enten går den direkte over Grønemyra, eller i en bue rundt nordvest-kanten av den. Uansett hva du velger, neste mål er Fossankrå ved foten av Holeknuten, som du ser i enden av dalen mot nord. Det er lynghei hele veien inn.

Tverromdalen

På Fossankrå er det skiltet stikryss. Følg merket sti skiltet mot Vådlandsknuten til toppen av Tverromdalen, hvis du klarer å finne starten på stien. Alternativt kan du holde mer mot sør og følge umerket sti opp til Fossantjørn og over haugen der. I Tverromdalen kommer du inn på tydelig merket og synlig sti. Før du begynner nedstigninen har du flott utsikt ned dalen og ut mot Gloppenuten. Følg den merkede stien nedover dalen til Tverromdalstjørna. Tjernet passeres på høyre side, og Tverråna følges til den bikker over kanten på Tverrlia. Nå går det bratt nedover i skogen. Det er en del stein og trerøtter på stien her, så trø forsiktig. Ei skogsbu passeres før ringen er sluttet og du er tilbake i stikrysset på sletta foran Tverrfjellet. Resten av turen følger samme rute tilbake langs Gloppevatnet og opp til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%