Svartevassknuten

Gjesdal, Bjerkreim - Rogaland

Den furete Svartevassknuten dominerer i landskapet mellom Maudal og Stavtjørn, der den står på Gjesdalsiden av kommunegrensa mot Bjerkreim. Fjellet er et av de høyeste i området og har praktfull utsikt over fjellheimen rundt. Oppstigningen er av det spennende slaget, med bratte, kronglete kneiker, trange skar og mange fine utsiktspunkter. At fjellet har sine utfordringer og løypa ikke er rødmerket, gjør dette til en artig og tilfredsstillende tur. En av turperlene i Maudalsheia.

Merking og terreng

Turen er ikke merket. Første del av turen går på god grusvei. I Sandvassdalen og opp Sandvasslia er det tydelig sti å følge. Stien blir svakere over Blomhemmane og er bare sporadisk synlig rundt foten av fjellet. Små nødlinger viser vei opp på selve Svartevassknuten. Noen bratte bakker, ei skikkelig klatrekneik og et ulendt tverrskar må forseres på vei opp på fjellet, men ikke la det skremme deg fra å ta turen. Dette er spennende steder som du kommer deg greit forbi. Turen går ellers i fint fjellterreng med innslag av både snauberg, steinur, lynghei, gressmark og bjørkeskog.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 503 til Malmeim, hvor du svinger inn på fylkesvei 117 ved skilt til Stavtjørn. Følg veien langs Austrumdalsvatnet og opp til Stavtjørn. I svingen på bakketoppen tar du av til venstre over bro og inn på Stavtjørn Vintercamping, hvor det er stor plass å parkere på.

Rutebeskrivelse

Følg grusvei fra østsiden av campingplassen langs en stor gressåker. Fortsett rett fram i alle veikryss. I krysset ved Bjønnbed står en informasjonstavle med lokalhistorie. Like bortenfor passerer du Helvtarsteinen, som markerte halvveien mellom Maudal og Ørsdalen målt i gangtid. En krigsminneplate er montert på steinen. Når du nærmer deg Åkroken får du første forlokkende glimt av Svartevassknuten i det fjerne.

Åkroken og Sandvassdalen

Veien ender ved Åkroken, hvor du fortsetter på sti og krysser Oksevadbekken på god bro. Stien går i skitraséen innover Sandvassdalen. Løypa er ryddet for busker og trær det første stykket, så det er lett å gå. På ei lita myrflate trekker småbjørka seg til side og avdekker ei bro laget av solide tømmerstokker. Men du skal ikke over broa. I stedet fortsetter du rett fram langs bekken, hvor stien dukker opp igjen etter få meter.

Sandvasslia og Blomhemmane

Bekken klukker fornøyd gjennom gress og idylliske kulper ved siden av stien mens du nærmer deg Sandvasslia. Skogen blir tettere i lia, men det tar ikke lang tid før du kommer opp i åpen lynghei på Blomhemmane. Svartevassknuten reiser seg nå stor og innbydende mot nordøst. Over lynghaugene blir stien gradvis mindre synlig. Ta sikte på infoskiltet som står på bakketoppen og som tilhører skiløypa som går forbi her om vinteren. Fra skiltet følger du dalen nordover, og svinger så opp den steinete kløfta på høyre side like før hellingen ned mot Stølsvatnet.

Svartevassknuten

Det er smått med sti videre herfra. Innforbi ligger et søkk med en stor bergknaus rett forut. Her er det best å gå opp skaret til venstre for knausen og så svinge mot høyre over bakketoppen. Nå kommer du inn i et spennende område med viltert fjellandskap. En loddrett bergvegg stuper ned i et lite, mørkt tjern foran deg. Løypa krysser over skråberget på høyre side av tjernet, opp til og gjennom det trange skaret som går inn mot høyre mellom fjellveggene. Berget henger over deg kaldt og grått mens du beveger deg oppover den noe ulendte passasjen.

Klatrekneik

Vel ute av skaret dreier stien krapt mot nordøst og du står plutselig ansikt til ansikt med en skikkelig bratt fjellskrent. Over deg kan du se en stor stein ligge tilsynelatende på vippen ute på kanten av fjellet. Den steinen skal du opp til. Klyv opp på venstre side av berget, nær kanten av stupet ned til skaret du kom fra. Litt småklatring må til før du er oppe, men så går det noe lettere videre opp til steinen. Små nødlinger kan nå sees og viser vei mot toppen av fjellet.

Tverrskar

I det du stiger over en bergknoll dukker neste utfordring opp. Et tverrskar sperrer veien, og det er to-tre meter loddrett ned i skaret. Du har to muligheter. Enten kan du klyve ned midt på der det er lavest, det er en smal hylle å trø på nedforbi der. Eller du kan gå over knausen til høyre og svinge ned på andre siden, hvor det ikke er fullt så bratt. På andre siden av skaret snor stien seg opp nok ei bratt kneik, før det stiger noe jevnere og lettere resten av distansen. Varden er nå synlig foran deg, og det tar ikke så altfor lang tid før du er helt oppe.

Toppen og tilbake

Unn deg en god pause og nyt den storslagne utsikten. I nordvest strekker Dirdalen seg ut mot Høgsfjorden og Selvikstakken, flankert av Vinjakula og Vallresknuten. Rambjørknuten sees i sørvest, med Store Skykula i sør bak Skibufjellet og deler av Stavtjørnområdet. Endeløse fjellheier strekker seg mot øst, hvor du kan skimte tårnet på Hilleknuten i horisonten.

Når du er klar for returen følger du samme vei ned igjen. Om du vil, kan du variere siste stykket ved å følge alternativ grusvei fra Bjønnbed til Tjovadalen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%