Solbjørgfjellet

Gjesdal - Rogaland

Madlandsheia har mye fint å by på og Solbjørgfjellet er intet unntak. Dette er en relativt kort og lett rundtur over fjellet med den karakteristiske hvite kampesteinen på toppen. Turen går forbi den naturskjønne Fisketjørna før Maribakken bringer deg opp i åpen og rolig lynghei på Solbjørgfjellet. Du kan nyte flott utsikt på hele runden over fjellet, og det blir også en tur bortom den hvite steinen.

Merking og terreng

Omtrent halve turen går i Turistforeningens T-merkede løype. På Solbjørgfjellet er det ingen merking, men en og annen nødling kan sees. Stiene oppe på fjellet varierer i synlighet og er helst for dyretråkk å regne. Det er ikke noe problem, for landskapet er oversiktlig og enkelt å finne fram i. Terrenget er lettgått og fint. Stigningen opp Maribakken er det eneste som byr på motstand. Fjellet har slake, myke lyngbakker med godt og fast underlag.

Adkomst og parkering

Ta av fra E39 ved Vaula bru like sør for Ålgård, skiltet mot Gjesdal og Madland. Følg fylkesvei 286 gjennom Gjesdal og ta til høyre i kryss på heia ovenfor Bjelland, igjen skiltet mot Madland. Ved Madlandsvatnet fortsetter du rett fram i krysset til Brekko. Kjør veien helt til endes. På Madland bærer det over på grusvei som fører deg opp til stor parkeringsplass på toppen av Trodlabakken. Du må gjennom to grinder som du må huske å lukke etter deg.

Rutebeskrivelse

Fra den øverste parkeringsplassen følger du brei og god sti oppover langs den brusende Fossbekken. Steinene i ura er tilrettelagt slik at det er lett å ta seg fram. Etter kort tid kommer du opp til slake lyngsletter ved Heimre Fisketjørna. Dette er et særdeles vakkert område. Det åpne, rolige landskapet gir fri sikt ut over Fisketjørnene og innover dalen mot Vådlandsknuten.

Maribakken

Lett gange fører deg over en gjerdeklyver, forbi en privat hytte og inn til myra ved foten av Maribakken. Kryss den første armen av Kvitlabekken. 30 meter senere, omtrent midt mellom de to bekkearmene, tar du av til venstre. Et svakt tråkk kan skimtes, men det er ikke lett å se i starten. Gå over det åpne området i nordlig retning. Den andre bekkearmen krysses. Stien blir tydeligere mellom trærne på andre siden.

Driftelege

Det var driftelege ved foten av Maribakken i gamle dager. Dersom du har lyst til å ta en kikk på helleren driftekarene overnattet i, kan du ta en avstikker mot venstre her. Helleren ligger cirka 100 meter fra stien, oppunder ura. Den er lav, og med mye bjørkekratt rundt er den ikke lett å se.

Litla Solbjørgfjellet

Videre følger du stien opp mellom bjørketrærne til åpen lynghei på bakketoppen. Hold til venstre forbi den store steinen og følg tråkk langs moreneryggen opp på Litla Solbjørgfjellet. På fjellryggen får du fin utsikt mot Madland og Vølstadnutane. En tobeint varde står nær ryggens høyeste punkt. Her kan du også kikke ned i Solbjørgdalen.

Solbjørgfjellet

Fortsett over toppen og sving så mot høyre. Et svakt tråkk kan følges videre oppover lyngbakkene mot Solbjørgfjellet. Etter hvert som du skrider oppover, forsvinner stien mer og mer i lyngen. I nærheten av en større stein med nødling på, dreier du til høyre opp på nærmeste haug. Derfra fortsetter du sørover til neste haug, hvor du på ny får flott utsikt.

Hold høyden videre rundt fjelltoppen, bort til den store, hvite steinen som ligger på kanten av fjellet. Dette er et fint sted å ta rastepausen. Du har samme flotte utsikten mot sør og vest, og kan i tillegg skue bort på Vådlandsknuten i mer østlig retning. Fra haugen like bak steinen går ferden nordover mot neste haug, som er Solbjørgfjellets høyeste punkt.

Tilbake

Etter å ha satt føttene på fjellets toppunkt, bærer det slakt nedover mot øst til du kommer inn på den T-merkede løypa til Dirdal. Her tar du til høyre og følger den merkede stien ned til stikryss i Maribakken og videre tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%