Sikvalandskula

Gjesdal - Rogaland

Sikvalandskula er det høyeste fjellet mellom Urdalsnipa og Ålgård og gir vid utsikt i alle retninger. Her kan du se Jæren, Fitjanuten, Urdalsnipa og Store Skykula bare ved å dreie på hodet. Dette er en kort og lett tur. Den har en god bakke mot slutten, men terrenget er fint å gå i, så toppen nærmer seg fort.

Merking og terreng

Hele ruten er merket med nødlinger og stien er lett å følge. Du har hele tiden fjellet foran deg når du går, så det er ikke mulig å bomme på målet. Turen går i steinete lyng- og gresshei og har ingen spesielle utfordringer.

Adkomst og parkering

Ta av fra E39 ved skilt til Sikvaland i bakken opp fra Edlandsvatnet, sør for Ålgård. Følg fylkesvei 201 forbi flere vann, til du kommer til en bratt bakke i en smal dal ovenfor Solheim. I bakken er det en krapp hårnålsving, og like rundt svingen er det parkeringsplass på venstre side.

Rutebeskrivelse

Når du står på parkeringsplassen ser du en traktorvei som skråner opp fra hårnålsvingen. Det er opp denne du skal. Det er gjerdeklyver der traktorveien kommer ned til fylkesveien. På bakketoppen kommer Sikvalandskula til syne, og fjellet lokker deg framover resten av turen.

Stien fortsetter på skrå over ei lita myr og opp på høydedraget mellom Nåselvatnet til venstre og Hellevatnet på høyre side. En gjerdeklyver passeres, før stien går over berg og lynggrunn langs Nåselvatnet til foten av Sikvalandskula. Her må du klatre over en ny gjerdeklyver, før du gyver løs på bakken opp til toppen.

Det stiger hele tiden oppover. Et par ganger kan det se ut som om toppen er like foran deg, men så viser det seg at det bare er en bergknaus. Til slutt kommer du til toppen, hvor en vanndam ligger rett under toppunktet. Her kan det ved første øyekast virke naturlig å gå til høyre for vannet, men du skal passere dammen på venstre side.

Du må klatre litt hvis du vil helt opp på toppunktet. Det er smalt og bratt der, så vær forsiktig. Nedenfor er det fin plass å sitte og raste på. Mot vest kan du skue ut over Jæren til den blå horisont. Snur du deg kan du se helt inn til Store Skykula. I sør sperrer Urdalsnipa for videre sikt, mens nordover kan du se Fitjanuten og helt til Boknafjellet på en klar dag. Turen tilbake følger nøyaktig samme sti som opp.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%