Heltnanuten

Gjesdal - Rogaland

Denne lille nuten ligger på nordsiden av Oltedal like ved fylkesveien over til Seldal. Selv om nuten er liten av størrelse, har den stor utsikt å by på. Fra Heltnanuten, eller Helten som den også kalles, kan du skue ut over mesteparten av Oltedal, Oltedalsvatnet og omkringliggende fjell. Nutens bratte sørside er mye brukt til fjellklatring. Dette er en svært kort tur i umerket terreng.

Merking og terreng

Turen er ikke merket, men det er svak sti å følge mesteparten av veien. Det er en kort og lett tur med småkupert stigning på berg- og lyngunderlag. En kort traktorveisnutt følges i starten.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 508 fra Oltedal eller fra Seldal. Ovenfor svingene opp fra Oltedal går veien rakt opp en slak bakke. I nedre del av denne bakken er det parkeringsplass i veikanten på østsiden av veien. Er det fullt der er det også plass til et par biler i veikanten lenger nede i bakken.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen krysser du bekken som renner langs veien og kommer inn på en liten gressflekk. En traktorvei går forbi, og denne følges mot høyre gjennom ei grind. Veien slutter etter rundt 150 meter og sti leder videre opp på snaue berg med god utsikt over dalen.

Utsiktspunkt

På berget dreier du krapt nordøstover mot nuten, som du nå ser foran deg. Svak sti leder oppover. Det blir brattere lenger oppe, hvor du kommer ut på kanten av stupene som brukes til klatring. En spiss varde står på knausen like ovenfor, og ved varden får du flott utsikt nedover hele Oltedalen. Fortsett langs kanten og opp på neste berg.

Heltnanuten

Nå har du kort vei til toppen av Heltnanuten i nord. Det er lettest å ta seg opp fra østsiden, der er det ikke så bratt. Det er svak sti å følge til foten av berget, hvor det bare er å gå rett opp skråningen til toppunktet. Heltnanuten har kjempefin utsikt over Oltedal. Nedenfor nuten ligger tettstedet og Oltedalsvatnet, mens Vølstadnutane og Hågå ruver på andre siden av dalen. Mot nord ser du deler av Seldalsheia, mens Kvelvane dominerer i øst.

Tilbake

På vei ned kan du for variasjonens skyld ta en liten runde opp langs nuten før du svinger ned igjen til den spisse varden. Det er svak sti å følge også her. Fra varden følges samme vei ned igjen til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%