Hågå / Hoka

Gjesdal - Rogaland

Hågå er en markant nut på sørsiden av Oltedal. Denne turen tar deg med fra nederst i dalen rakt opp den skogkledde lia til toppen av fjellet. Dette er en skikkelig bratt motbakketur, men hold ut. På toppen omdannes hver eneste dråpe melkesyre til glede over den strålende utsikten. Den stupbratte fjellsiden gir fantastisk utsyn over Oltedal med omegn, fra Ålgård i vest til Espedalen i øst.

Merking og terreng

Til foten av fjellet går turen på god grusvei. Deretter bærer det bratt oppover på rødmerket og godt synlig sti. Den tette skogen i lia viker for åpne berg i høyden. Det er en del trerøtter og enkelte partier med løst underlag i skogen, så det kan være noe sleipt på fuktige dager. Stigningen opp lia er svært bratt. Med en gjennomsnittlig stigningsgrad på nesten 45% kan den nok være en utfordring for enkelte. Det bør ikke avskrekke deg fra å ta turen, for det er en virkelig flott tur.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 45 til Oltedal. Kommer du vestfra skal du ned til den nederste delen av dalen. I enden av den lange bakken svinger du av ved skilt til Oltedal. Ta først til høyre og så andre gate til venstre. Fortsett rett fram over bro til opparbeidet og skiltet parkeringsplass på venstre side. Er det fullt her kan du også parkere langs vannutløpet ved kraftverket lenger framme.

Rutebeskrivelse

Følg veien mot kraftverket og ta til venstre over broa ved vannutløpet. Fin grusvei leder oppover bakkene gjennom høy granskog. Ikke ta inn på noen sideveier. Ei grind passeres i hogstgaten under strømlinjene som kommer fra kraftverket, før ferden går inn i granskogen igjen. Like før veien når bakketoppen tar du av mot venstre inn på overgrodd traktorvei. Et skilt er satt opp i krysset og viser hvor du skal forlate grusveien. Jylldalsbekken krysses etter få meter, før traktorveien følges til endes.

Rønlia

Nå går turen over på sti og bakkekjøret i Rønlia starter for alvor. Fra traktorveien går stien langs grantrærne noen meter, før den svinger krapt mot høyre og klatrer oppover og inn i bjørkeskogen. Stien er merket med rød maling på trestammer og stein, og er opptråkket og lett synlig. Det stiger og stiger opp mellom trærne. Mot toppen kommer du bort til en bergvegg som følges ut av skogen og opp til de første bergene med god utsikt. Her dreier stien mot høyre, vestover, og går relativt flatt bort mot kanten av fjellet.

Hågå

Før du begynner på siste stigning mot toppen bør du ta en kort avstikker opp på bergknausen til høyre. Der er det ikke bare flott utsikt, men du får samtidig se den stupbratte fjellsiden som styrter ned fra Hågå mot Oltedalsvatnet. Videre går turen fra berg til berg bortimot rett opp bakken til toppunktet. Du ser vardene på toppen foran deg når du går.

Vel oppe møtes du av fantastisk utsikt over Oltedal og fjellene på andre siden. Kvelvane og Bynuten er iøynefallende fjell på motsatt side av dalen, mens du kan se Vølstadnutane med sendemasten på nært hold på sørsiden av Hågå. I øst ser du innover hele Espedalen, mens Ålgård ligger noe skjult i vest. Du må gjerne ta en runde rundt på de nærmeste bergknausene før du følger samme sti ned igjen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%