Gloppenuten

Gjesdal - Rogaland

Gloppenuten er et velkjent og populært turmål, og det med rette. Turen opp er lett og fin. Du passerer flere flotte fjellvann langs den merkede løypa. Utsikten fra toppen er helt fantastisk. Du kan se ut over hele Madlandsområdet, med Vølstadnutane, Madlandsheia og Bukkafjellet rundt deg. Vestover har du utsikt helt ut til havet. Dette er en skikkelig kjekk tur med stor belønning for lite strev.

Merking og terreng

Hele turen er merket med røde malingflekker. Starten på turen følger grusvei i lysløypa på Brekko, resten går på lett synlig og god sti. Stedet hvor du skal forlate veien er skiltet. Det er en enkel og grei tur å gå. Den har ei kort kneik opp fra Storavatnet, men bakkene ellers er slake og lette.

Adkomst og parkering

Kjør E39 og ta av ved skilt til Gjesdal og Madland ved Vaula bru, like sør for Ålgård der Edlandsvatnet og Limavatnet møtes. Følg fylkesvei 286 gjennom Gjesdal og ta til høyre ved nytt skilt til Madland i krysset etter Bjelland. Følg veien forbi Vølstad og opp til Madlandsvatnet, hvor du svinger til høyre i krysset til Brekko. Det siste stykket går på grusvei. I bakken før du kommer til Brekko kapell er det to store parkeringsplasser.

Rutebeskrivelse

Dersom du parkerte på den nederste parkeringsplassen, går du gjennom skogholtet øverst på plassen og inn på grusvei, som du følger ned til og forbi skiskytterstadion. Parkerte du på den øverste plassen, følger du grusvei rett fram fra innkjørselen og ned bakken, og tar til venstre over Brekkåna på bro. Der møtes de to veiene. Følg lysløypa videre og sving til venstre i neste veikryss. Du kan tidlig se Gloppenuten kneise opp foran deg. Skilt til Gloppenuten viser hvor du skal forlate veien og fortsette på sti.

Stangabudalen og Storavatnet

Stien er godt synlig og det er ingen stikryss, så det er bare å følge den helt til endes. Du kommer raskt til et vakkert vann ved foten av fjellet. Stien fortsetter oppover Stangabudalen til Storavatnet. Det er litt steinete i ura langs vannet, men det er ikke noe problem å gå der. Nær enden av vannet slynger stien seg opp en bratt, men kort bakke, hvor du får god utsikt over vannet. Mot toppen av bakken gjør stien en vid u-sving mot venstre. I det du kommer opp på fjellryggen passerer du et lite, men idyllisk tjern omkranset av spisse bergknauser.

Gloppenuten

Litt lenger oppe i bakken bør du snu deg og se tilbake, for her har du nydelig utsikt over Tverromdalen og bort til Tverrfjellet. Vinjakula kan du også se bak Tverrfjellet. Videre følger du stien langs fjellryggen helt ut til utsiktspunktet på tuppen av fjellet. Utsikten er formidabel. Det er bare å sette seg ned og nyte den. Brekko ligger like under deg, med Madlandsvatnet og Madland litt lenger ute. Du kan se innover Madlandsheia mot Vådlandsknuten, bort til Vølstadnutane bak Madland, og over til Bukkafjellet, Ulvsfjellet og Hellandsnipa. I vest kan du skimte Ålgård med Jærens lyse kyststripe i horisonten. Tilbaketuren går samme vei ned fra fjellet.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%