Fitjanuten

Gjesdal - Rogaland

Fitjanuten er et lett gjenkjennelig landemerke der den kneiser opp like øst for Ålgård. Fjellet er synlig fra mange andre turmål i regionen og har selv formidabel utsikt over landområdene rundt. Ålgård, Lima, Gjesdal og Skurve er bare noen av de nærmeste stedene som kan betraktes fra oven. Dette er en kort rundtur over nuten som gir både god mosjon og god belønning for innsatsen.

Merking og terreng

Hele rundturen er blåmerket med påler og maling på stein. Tynn skog i starten avløses raskt av åpent og oversiktlig terreng høyere oppe. Det er god stigning opp til toppunktet, men ikke verre enn at de fleste kommer seg greit opp. Du får ei bratt kneik mot toppen uansett hvilken retning du går runden, men går du mot klokka er motbakkene jevnt over noe slakere. Rutebeskrivelsen nedenfor går derimot med klokka, rett opp den bratte sørsiden.

Adkomst og parkering

Info per november 2020: Grunneier har ytret ønske om at det ikke lenger skal parkeres i sandtaket på Auestad og henviser til parkering på Gjesdal-siden av fjellet. Det er merket sti opp fra Kartatjørna fra den siden og man kan f.eks. parkere ved kirka. Du kan selvsagt fremdeles gå turen som beskrevet om du parkerer et annet sted og ankommer Auestad til fots.

Rutebeskrivelse

I det du ankommer Auestad kan Fitjanuten sees ruvende opp like bakenfor. Gå forbi sandtaket og følg sti i kanten av gressmarka fram til steingjerde. Skilt viser at du skal gjennom åpningen i gjerdet og begynne på første bakke. Stien går oppover blant flotte eiketrær til du på bakketoppen kommer inn på enden av en traktorveisnutt. Her deler stien seg og du kan velge hvilken vei du vil ta til topps. La oss ta til venstre.

Hagafjellet

Traktorveien følges noen få meter nedover, før stien tar av til høyre inn blant trærne igjen. Kort etter stiger den oppover mot Hagafjellet, et berg som stikker ut fra Fitjanuten. Ei steinur med delvis tilrettelagte steiner krysses på vei opp. På toppen av bakken rusler du langs en blankskurt bergvegg, før stien svinger krapt mot høyre opp i åpent lende.

Fitjanuten

Du har nå toppen av Fitjanuten ruvende foran deg. Løypa går rett opp den bratte kneika mellom de to toppnutene. Skulle det røyne på i bakken kan du nyte god utsikt mens du puster ut. Vel oppe må du gjerne ta til venstre ut på den laveste nuten før du går opp til varden. Der ute får du nemlig den aller beste utsikten mot Ålgård, helt uhindret av utstikkende bergknauser. Etterpå gjenstår kun kort og lett stigning før du står på Fitjanutens toppunkt, 476 moh.

Utsikten fra varden er strålende, men i noen av retningene kan det lønne seg å ta turen helt bort til kanten for å få den aller beste utsikten. Mot vest sees Ålgård og Eidlandsfjellet, med havet i horisonten. I nord ligger Lima og Limavatnet. I østlig retning kan du se ned til Gjesdal og bort til Tjetlandsnuten og Storavatnet ved Hellandsnipa. Sørover sees Urdalsnipa i det fjerne, mens Auestad og næringsparken på Skurve ligger like under deg.

Surtemyra

Runden fortsetter i sørøstlig retning. Det er bratt øverst, men så blir bakkene mer bedagelige videre nedover. Stien dreier sørover ned til Surtemyra. Den sneier vestenden av myra før den fortsetter ned dalen mellom Husafjellet og Fitjanuten. Like etter kommer du til stikrysset du var i tidligere på turen. Herfra går ferden ned igjen i eikeskogen, samme vei du kom, helt tilbake til start.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%