Uburen

Forsand - Rogaland

Uburen er det mest markante og lettest gjenkjennelige fjellet langs hele Høgsfjorden. Det er ikke blant de høyeste, men de kraftige, loddrette veggene er ikke til å ta feil av. Kommer man sjøveien mot Forsand ser fjellet nærmest uinntakelig ut der det ruver over tettstedet. Et uhyggelig sagn er knyttet til fjellet, men Uburen har også en snillere side. Fra baksiden kommer du deg trygt og lett opp til flotte utsiktspunkter på toppen av klippene.

Merking og terreng

Turen er rødmerket og skiltet. Omtrent halvparten av turen går på steinete vei, resten på god sti. Nedre del av løypa går i tett skog. Oppe på fjellet er landskapet åpent og oversiktlig. Mesteparten av stigningen tas i starten.

Adkomst og parkering

Kjør fylkesvei 491 gjennom Forsand, retning Espedalen. Følg veien fra slettene på Fossanmoen til den flater ut oppe på Rossavikheia. Avkjørselen til parkeringsplassen ligger på høyre side og er tydelig skiltet med "Natursti". Hvis innkjørselen til den indre parkeringsplassen er sperret, setter du bilen på den ytre, nær veikanten.

Rutebeskrivelse

Første del av turen følger grusveien som svinger seg oppover skogslia fra parkeringsplassen. Nedre del av veien inngår også i en kortere natursti. Infoskilt om vegetasjon og skogbruk er satt opp i veikanten.

Rossavikheia

Ta til høyre i veidele og fortsett oppover. Gran og furu viker for bjørk og rogn. Etter som veien stiger blir den stadig grovere. Til slutt består den av bare stein. Følg veien helt til endes. Her kommer du over på god sti samtidig som flott utsikt åpner seg innover Høgsfjorden mot Dirdal.

Uburen

Stien fortsetter langs vestsiden av fjellet. Kraftlinjene som krysser over Uburen står i veien for utsikten enkelte steder, men der er fine utsiktspunkter mellom dem. Det går opp og ned over berg og hauger mens du beveger deg mot Uburens nordende. Stien er lett å se.

En varde markerer utsiktspunktet og stiens endepunkt. Her er det bare å sette seg og nyte utsikten. Forsand ligger like nedenfor, med Oanes på andre siden av Lysefjordens innløp. Høgsfjorden strekker seg forbi i vest, med utsikt over til Bynuten og Selvikstakken, Høle og Ådnøy. Bergefjellet er også markant der det stiger opp fra Forsandbygda.

Uburens toppunkt

Stien går ikke oppom Uburens høyeste punkt. Om du vil opp dit, må du ut i stiløst terreng. Et greit sted å gå opp er ved det lille tjernet du passerte tidligere. Fra toppunktet får du fin utsikt mot blant annet Fossanmoen, Haukalivatnet, Rettedal og Helleknuten. Nedfarten kan legges direkte ned mot stien på sørsiden av toppnuten. Derfra følges den merkete ruta tilbake til parkeringsplassen.

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%