Vinjakula - vestlig rute

Bjerkreim - Rogaland

Den mektige Vinjakula er et populært turmål. Den majestetiske kolossen er det høyeste fjellet i Bjerkreim kommune og kan nås fra to kanter. Denne turen følger den spennende stien fra Veen opp vestsiden av fjellet. På vei opp passeres flere idylliske tjern og fine utsiktspunkter. Det er en tur med mye stigning og bratte bakker, men utsikten som venter på toppen er storslått.

Turen tar også valgfrie avstikkere til toppen av Bjøllefjellet, Fossliknuten og Midmårsknuten, tre smånuter som ligger tett ved stien.

Merking og terreng

Hele turen er godt merket med rødmaling på stein og trestammer. Over de blanke bergene i høyden er det satt opp nødlinger som viser vei. Det eneste stikrysset på turen er tydelig skiltet. Stien er godt opptråkket og lett å se. Dette er en tur med mange og til dels lange motbakker. Det er få partier på turen hvor det ikke går oppover. Flere steder er det ganske bratt, men stien finner gode ruter opp kneikene. Turen er ikke vanskelig, men det anbefales å være i brukbar form før en gyver løs på dette fjellet.

Adkomst og parkering

Fra E39 svinger du inn på fylkesvei 503 i Vikeså, skiltet mot Byrkjedal. Kommer du østfra kjører du fylkesvei 503 fra Byrkjedal over Gloppedalsura. Følg fylkesveien helt til Veen mellom Ytre og Indre Vinjavatnet. Femti meter øst for innkjørselen til Veen Gardscamping er det skiltet inn til parkeringsplass i grustak på sørsiden av veien. Parker ved infotavlen.

Rutebeskrivelse

Gå tilbake langs fylkesveien og ta til venstre inn på grusveien mot Veen Gardscamping. Følg veien langs elva og over bro til grishus. Her går du bratt opp bakken langs gjerdet på venstre side av grishuset, hvor første merkepåle dukker opp. Følg traktorvei videre oppover lia, helt til endes. Det er mulig å ta en kort avstikker til utsiktspunkt med fin utsikt over Veen nær toppen av bakken.

Mjådalen og Bjøllefjellet

Fra traktorveien går turen over på rødmerket sti oppover den grønne Mjådalen. Det stiger jevnt opp til den idylliske Mjådalstjørna, hvor du tar til venstre mot Vinjakula i skiltet stikryss ved enden av tjernet. Stien vender så tvert om og ei bratt kneik fører deg langs bergkanten opp på Bjøllefjellet. Du må ta deg tid til å snu deg i bakken, for utsikten til Maudalsvatnet og Trollakyrkja er spektakulær. Fra bakketoppen kan du ta en valgfri avstikker bort til det høyeste punktet på Bjøllefjellet, som ligger et par hundre meter fra stien i sørvestlig retning.

Fossliknuten

Videre går turen mot Fossliknuten, som stiger opp foran deg med sin blanke berg. Stien går bort til foten av nuten og dreier så mot venstre og følger et lite skar bratt oppover. Stien går ikke opp på selve toppunktet til Fossliknuten, men er det en av smånutene langs løypa som bør besøkes, så er det denne. Det er bare noen få meter bort til den spesielle toppen, som har en helt blankskurt og jevnt buende isse hvor steiner av varierende størrelse ligger strødd utover. Dette er et flott sted å ha en kort pause og nyte utsikten.

Midmårsknuten

Nå kommer et lettgått parti bort til Midmårsknuten. Også her kan du ta en avstikker opp på toppen. I så fall går det greit å ta seg opp berget på venstre side av nuten, altså sørvestsiden, selv om det ser litt bratt ut. Deretter går det slakt nedover mot Kaldvedå, hvor det ligger et par vakre småtjern nede på flaten. Du får puste godt ut mens du krysser den bedagelige gress og lyngmarka. Fra sletta skal du nemlig opp den bratte berghylla som skråner opp mot høyre under de stupbratte fjellsidene foran deg.

Vinjakula

Du kommer nå opp til et skar som strekker seg østover, og stien følger etter. Etter hvert stiger du opp på Slette Bergene, som er et stort og flatt fjellplatå. Her går stien videre østover langs kanten av platået og opp til nytt skar på høyre side av Vinjakulas store fjellmasser. Ei steinur krysses, før stien begynner å stige opp berget i nordøstlig retning. Herfra gjelder det å holde øye med nødlingene som er satt opp, for mye av den resterende ferden mot toppen går over blankskurte berg hvor det naturlig nok ikke er opptråkket sti å følge.

Nødlingene leder deg over berg, hamrer og tverrskar, stadig oppover. Nær toppen går løypa gjennom ei smal kløft og svinger ut mot nordsiden av fjellet, hvor det blir svært luftig et kort stykke. Derfra er det ikke lenge til du ser varden foran deg, og du er kort tid etter endelig på toppen. For best mulig utsikt kan du ta en runde på småbergene rundt varden.

Selv om det ikke er mulig å se ned i dalene rundt fjellet, er utsikten over fjellheimen strålende. Helgefjellet ligger mot nord, Trollakyrkja i sør, og Svartevassknuten tiltrekker seg oppmerksomhet i sørøst. I sør og vest kan du se ut over store deler av Bjerkreim kommune. Rundt den flotte varden er det fine berg å sitte og raste på. Når du er klar for returen følges samme vei ned igjen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%