Storafjellet

Bjerkreim - Rogaland

Bjerkreim har mange store fjell. Storafjellet er langt fra det største, men det ruver likevel godt i landskapet der det stiger til værs tett ved Vikeså. Denne rundturen leder deg opp til et flott utsiktspunkt på kanten av fjellet. Her kan du nyte det beste utsynet over det lille tettstedet som er å oppdrive. Turen tar også en valgfri avstikker til fjellets høyeste punkt, som har fantastisk utsikt i flere andre retninger.

Merking og terreng

Rundturen er godt rødmerket og skiltet. Avstikkeren til toppunktet går utenfor sti og merker, men i lettgått og oversiktlig terreng. Du får solid stigning på første del av turen, mens nedfarten for det meste er noe slakere. Runden avsluttes med rolig rusling over grønne gressmarker.

Adkomst og parkering

Fra E39 svinger du inn på fylkesvei 503 i Vikeså, skiltet mot Byrkjedal. Etter å ha trillet gjennom noe av bebyggelsen tar du av igjen til venstre like etter broa over Storåna, skiltet mot Skjæveland og Hompen. Følg veien opp til Hompen, hvor du parkerer foran Bjerkreim kommune teknisk etats lagerbygning i veikanten på høyre side. Infotavle er satt opp ved siden av bygningen. Det er også mulig å parkere ved Storafjellet barnehage dersom det ikke er plass her.

Rutebeskrivelse

Fra lageret følger du traktorveien til høyre for bygningen opp til Storafjellet barnehage. Du har nå Storafjellet stigende opp foran deg, og ser du veldig godt etter kan du skimte varden på utsiktspunktet helt øverst. Kryss over barnehagens parkeringsplass og inn på sti i andre enden. I starten av turen passeres flere stikryss. Følg god skilting mot Storafjellet i alle sammen.

Utsiktspunkt

Det tar ikke lang tid før du dukker inn i bjørkeskog og stigningen opp lia begynner for fullt. Stien er godt opptråkket og lett å følge der den snor seg stadig oppover mellom bergknaster og trestammer. Enkelte steder trekker løvverket seg til side og gir små smaksprøver av utsikten som venter lenger oppe.

Like over tregrensa kommer du til det første utsiktspunktet, markert med en liten varde på en knaus på høyre side av stien. Dette er en fin plass å ta en pust. Men den blir ikke lang. Det øverste utsiktspunktet er nå godt synlig og lokker deg snart videre. Stien dreier noe mot vest, før den siste kneika bringer deg opp til varden på toppen.

Storafjellet

Fra varden får du fantastisk utsyn over hele Vikeså. Bare bittelitt av bebyggelsen er skjult bak de nærmeste åsene. I vest ser du Urdalsnipa med sin velkjente sendemast. I sørvest kneiser den markante Solbjørgnipa, flankert av Bjerkreimsdalføret og Sveladalen. Mot sør stiger den breivokste Daurmålsknuten opp fra Svelavatnet, med Store Skykula i horisonten bakenfor.

Unektelig et flott syn, men man har ikke besteget Storafjellet uten å ha vært på fjellets høyeste punkt. Snur du deg mot nordøst ser du at toppnuten ikke er langt unna. Selv om det ikke er merket sti opp dit, er terrenget lett å gå i. Følg bergryggen fra varden over første haug, og ta så på skrå ned til den noe myrlendte flaten foran nuten.

Hvilken side av nuten du velger å gå opp spiller ingen rolle. Venstre side er kanskje den artigste. Da følger du en smal gressbakke helt opp til skaret mellom de bakerste knausene, for så å gå tilbake fra smånut til smånut fram til varden på den vestligste av dem. Fra disse småtoppene åpenbares storslått utsikt innover mot Faurefjellet, Vinjakula, Malmeim og Hegelstad. For å nevne noe.

Monæ

Når det er på tide å begynne nedfarten, går du tilbake til utsiktspunktet over Vikeså, hvor merket sti fortsetter ned vestsiden av fjellet. Stien følger en jevnt skrånende hylle nedover. Det er mer myrlendt og fuktig her enn under oppturen. I øvre del har du god utsikt ned til Skjæveland mens du går. En bratt skrent må forseres, før stien svinger mot vest og gjør kjapt unna de siste høydemeterne ned til markene ved foten av fjellet.

Stien kommer ut på enden av en gressgrodd traktorvei. Følg traktorveien et stykke nedover, til du ser en gjerdeklyver bak den nærmeste bygningen nede på marka. Klyv over og følg kjerreveien mellom bygningene i retning Vikeså.

Ny gjerdeklyver fører deg inn på en langstrakt gressmark som heller bedagelig nedover mot bebyggelsen. Monæ kalles denne, antagelig dialekt for moen. Det er gjerne sauer på disse markene, så vis hensyn mens du følger pålene over gresset. En liten bekk krysses på bro, før ny gressmark leder ned til barnehagen. Ringen er sluttet og turen med.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%