Solbjørgnipa og Råsafjellet

Bjerkreim - Rogaland

Den iøynefallende Solbjørgnipa har en dramatisk nordside og et svært luftig toppunkt med flott utsikt over lavlandet rundt. Det er to merkede ruter til toppen. Dette er den lengste av dem og følger fjellryggen over Råsafjellet nesten helt fra Vikeså. Langs løypa blir det valgfrie avstikkere til utsiktspunktet Stongje og opp på både Råsaknuten og toppen av Råsafjellet.

Merking og terreng

Bortsett fra avstikkerne opp på Råsaknuten og Råsafjellet er hele turen rødmerket. Enkelte stikryss er også skiltet. Mellom Stongje og Møssingtjørna er stien lite opptråkket og enkelte steder vanskelig å se, men de røde merkene viser greit vei i de fleste partiene. Ferden går for det meste i småkupert gress og lynghei, med kortere partier i bjørkeskog og noe kulturmark i starten.

Adkomst og parkering

Kjør E39 til Vikeså og sving inn på fylkesvei 102 ved skilt til Ognedal. Ta av på andre kjerrevei på venstre side, mot slutten av det første rettstrekket. Etter rundt 70 meter kommer du til opparbeidet og skiltet parkeringsplass på andre siden av Svelabekken.

Rutebeskrivelse

Fra parkeringsplassen krysser du Svelabekken på bro to ganger og følger traktorvei opp langs kanten av gressåkeren. Veien dukker inn i granskog og stiger bratt opp til gjerdeklyver. På andre siden av gjerdet fortsetter traktorveien til ny gjerdeklyver på venstre side. Derfra skråner du over beitemarkene langs et steingjerde og bøyer sørover og inn på grusvei. Denne følges rakt opp bakken til første sving, hvor skilt viser hvor du skal ta av.

Stongje

Hold deg på venstre side av beitemarkene mens du går oppover gressbakken. Over bakketoppen kommer du til nytt skiltet stikryss i skogkanten. Her kan du ta en avstikker bort til Stongje, som er haugen du ser på andre siden av gressmarka mot nord. Det er et riktig fint utsiktspunkt, med stupbratte klipper og flott utsyn over Sveladalen og Vikeså, så det er vel verdt å ta turen bortom.

Råsaknuten

Videre dukker stien inn i skogen. Det er litt bratt i starten og stien er ikke så godt opptråkket her. Hold øye med rødmerkene på trestammene, så ledes du opp i åpnere lende og inn til foten av Råsaknuten. Når stien passerer knuten på det nærmeste kan du velge om du vil opp på toppen og se deg om. Det er ikke langt opp og utsikten er fin, så gjør gjerne det. Det går ikke sti til toppen og det er noe bratt nederst, men du kommer deg greit opp om du prøver. Fra toppen kan du se vidt ut over landet, med Råsafjellet og Solbjørgnipa ventende i vest.

Råsafjellet

Fra knuten kommer du inn i et treplantingsfelt. Her svinger stien mot høyre over en haug og et godt stykke nedover på andre siden. Der svinger den igjen mot venstre opp til et myrlendt område. Merkene er ikke lette å få øye på i dette området, men du skal skråne mot høyre over myra til haugen bakenfor. Der skrever du over et gjerde og fortsetter til neste haug langs et annet gjerde som står på en liten bergrygg. Fra denne haugen bærer det ned på den langstrakte myra under.

Nede på myrflaten kommer du til et sted hvor skrå gressbakker kommer ned fra venstre mellom to hauger. Her kan du ta av om du vil til toppen av Råsafjellet. I så fall er det greit å ta seg rett opp bakkene for så å holde mot venstre når du nærmer deg berget øverst. Det er best å følge bergryggen opp til toppen av fjellet fra venstre side. Vel oppe får du igjen flott utsikt i alle retninger, men øynene dras mest mot Solbjørgnipa som nå virkelig ruver i vest. Samme rute følges ned igjen til myra.

Fra Møssingtjørna til Solbjørgnipa

Derfra er det lett gange ned til Møssingtjørna, hvor stien blir tydeligere igjen. Slake lyngbakker fører videre sørvestover. Når stien runder en liten knaus hvor det ligger en større stein bakenfor, må du holde mot høyre over en myrbekk og gjennom et lite skogholt. En gjerdeklyver passeres før du plutselig står og kikker opp på Solbjørgnipas spektakulære nordside. Følg de fine gressbakkene langs nipa helt til endes, hvor planker er spikret opp på tvers av stien. Skrev over og følg stien videre opp bakken, til du møter den alternative turstien som kommer opp fra Solberg gård.

Solbjørgnipa

Nå begynner stigningen opp på selve Solbjørgnipa. Det er ganske bratt enkelte steder. På et skråberg er det satt opp kjetting å holde seg i. I kløfta øverst kan det være greit å ta til høyre opp mellom to berg, for går du helt til endes møter du bokstavelig talt veggen og må klatre for å komme videre. For å komme helt opp til varden er det lettest å gå rundt og klyve opp fra østsiden.

Oppe på toppen er det vid utsikt til alle kanter. Mot nord ser du Urdalsnipa, Svartaknuten og Sveladalen, mens i sør og vest kan du skue ut over lavlandet i Bjerkreim helt ut til kysten. Om ikke toppunktet er luftig nok, kan du gå bort til kanten av stupet og kikke rett ned i ura 250 meter under. Fjellet skråner inn under deg der du ligger og kikker, så det suger godt i magen. Tilbaketuren går samme vei over fjellet helt tilbake til utgangspunktet.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%