Solbjørgnipa

Bjerkreim - Rogaland

Solbjørgnipas karakteristiske og stupbratte nordside bidrar til å gjøre toppunktet både luftig og spennende. Fra dette flotte utsiktspunktet får du vidt utsyn over store deler av det vestlige Bjerkreim, fra fjellrekkene i innlandet til det småkuperte landskapet ut mot havet, hvor Jæren møter Dalane. Det er to merkede ruter til toppen. Dette er den korteste og letteste av dem.

Merking og terreng

Hele turen er godt merket med rødmalte påler. Stikryss er skiltet. Ferden går for det meste i gress og lynghei, med et kort stykke på kjerrevei over kulturmark. Stien er lett å se de fleste steder. Littegrann klyving må til for å komme helt opp til varden, men det er bare artig. Alt i alt en lettgått tur.

Adkomst og parkering

Kjør E39 til Vikeså og sving inn på fylkesvei 102 ved skilt til Ognedal. I Ognedal tar du til venstre skiltet mot Bjerkreim og Kløgetvedttunet. Kjør forbi gårdene på Kløgetvedt og sving inn på parkeringsplass med infotavle på venstre side i første nedoverbakke. Alternativt kan du ta av fra E39 i Bjerkreim og følge skilting mot Ognedal og Kløgetvedttunet derfra.

Det er også mulig å bruke Solberg gård som utgangspunkt for turen. Du vil da gå på traktorvei nesten helt til du møter stien fra Kløgetvedt i stikrysset under Solbjørgnipa.

Rutebeskrivelse

Turen begynner rolig på flat kjerrevei fra parkeringsplassen på Kløgetvedt. Veien følges til den ender ved grind inn til en stor gressåker. Gå gjennom grinda og ta til venstre langs kanten av åkeren til traktorvei som skråner oppover på andre siden. Følg traktorveien opp første bakken, hvor merkepåler leder deg videre mot høyre over på sti.

Rundt Sauanasa

Det stiger jevnt oppover til du kommer opp på en haug med glimt av utsikt mot Sveladalen ved siden av en bratt fjellside. Her svinger stien krapt mot høyre og fortsetter under bergskrentene mot sørøst. En bakke til fører deg opp i fint og lett terreng på sørsiden av Sauanasa. I det du nærmer deg stikrysset hvor løypene fra Kløgetvedt og Solberg møtes, må du smyge deg gjennom et gjerde mellom siste gjerdestolpen og berget det stopper ved.

Solbjørgnipa

Fra stikrysset begynner stigningen opp på selve Solbjørgnipa. De først bakkene er moderate, så blir det noe brattere. Oppe på fjellryggen svinger du rundt en knaus og fortsetter opp et skråberg hvor det er satt opp kjetting å holde seg i. I kløfta øverst kan det være greit å ta til høyre opp i åpningen mellom to berg, for går du helt til endes møter du bokstavelig talt veggen og må klatre for å komme videre. For å ta seg helt opp til varden er det lettest å gå rundt og klyve opp fra østsiden.

Oppe på toppen er det vid utsikt til alle kanter. Mot nord ser du Urdalsnipa, Svartaknuten og Sveladalen, mens i sør og vest kan du skue ut over lavlandet i Bjerkreim helt ut til kysten. I innlandet ser du blant annet Storafjellet ved Vikeså, Daurmålsknuten og Store Skykula. Om ikke toppunktet er luftig nok, kan du gå bort til kanten av stupet og kikke rett ned i ura 250 meter under. Fjellet skråner inn under deg der du ligger og kikker, så det suger godt i magen. Hjemturen går samme vei tilbake.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%