Kyrkjefjellet

Bjerkreim - Rogaland

Med gråsprengte vegger kneiser Kyrkjefjellet loddrett opp fra grønne beitemarker nord for gårdsbrukene på Birkeland. Toppunktet ligger på kanten av stupet og har både luftig og flott utsikt. Denne rundturen begynner med rolig rusling på god anleggsvei inn til det vakre Stølsvatnet. Deretter blir det trasking i lettgått, men noe mer kupert lende til toppen av fjellet, hvor nistepakke og utsikt kan nytes hånd i hånd.

Merking og terreng

Omtrent halve turen går på grusvei og traktorvei, resten på rødmerket sti. Et par bratte, men korte kneiker møtes, ellers er turen lettgått. På nordsiden av fjellet er stien foreløpig lite oppgått. Stien går for det meste i åpent og oversiktlig terreng, med korte skogspartier i overgangen mellom dal og fjell.

Adkomst og parkering

Kjør E39 til Kydland og ta av ved skilt til Nedrebø. Følg fylkesvei 111 til Nedrebø, hvor du fortsetter rett fram i veikrysset. Fylkesveien følges til endes ved Birkeland gård. Her kommer du over på grusvei som følges 250 meter videre til infotavle i grøfta på venstre side. Parker på høyre side av veien, enten på opplagsplassen eller mindre plass noen meter lenger framme.

Rutebeskrivelse

Grusveien følges videre til fots. Slake bakker gir tidlig fin utsikt ned mot gårdene på Birkeland. Veien fortsetter å stige oppover langs den tørrlagte Stølsåna. At bruset fra åna er borte skyldes oppdemmingen av Stølsvatnet. Vannet er en av de viktigste drikkevannskildene for Jær-regionen, inkludert Stavanger.

Stølsvatnet

Langs Stølsvatnet flater veien ut og lett gange tar deg inn til vestenden av vannet. Her er det en fin liten steinstrand med nydelig skue ut over vannflaten mot Romsknuten. Dessverre vil nok bråket fra vannverksbygningen noen titalls meter unna raskt jage deg videre. Ta til venstre i skiltet veikryss og fortsett på traktorvei inn mellom høye bartrær.

Ytretjørn

I det du kommer ut av granalléen dukker Ytretjørna opp på venstre side. Fortsett på grov traktorvei, men følg godt med i det veien svinger mot høyre litt oppe i bakken. Her kan du velge om du vil ta inn på sti, eller følge veien et stykke til. Velger du veien tar du til venstre i første veiskille. Velger du stien forlater den veien på venstre side i denne svingen. Hold godt øye med de rødmerkede bjørkestammene. Etter cirka 20 meter tar den merkede løypa ut til høyre, vekk fra tråkket du har fulgt hittil. Rødmerkene leder gjennom skogholtet til stien munner ut på traktorveien igjen lenger oppe.

Hestafjellet

Traktorveien følges et kort stykke før stien på ny tar av på venstre side opp en liten skråning. Herfra blir merkingen lettere å følge, og du stiger raskt opp i åpent lende med tilhørende flott utsikt tilbake mot Stølsvatnet. Kyrkjefjellet står nå og venter på deg i sør. Løypa stiger jevnt oppover til skiltet stikryss på Hestafjellet. Stien er lite oppgått, men rødmerkene er greie å se.

Kyrkjefjellet

Videre går det opp og ned over små hauger og berg. Et skar med myrete bunn krysses, før et par bratte, men ganske korte kneiker jafser i seg mange av de siste høydemeterne. Ikke lenge etter kan du ta steget opp til den lille varden, samtidig som den strålende utsikten åpenbarer seg til fulle. Spesielt bra er utsikten mot sør og øst. Her ser du blant annet Ragsfjellet og Faureknuten stige stupbratt opp fra Birkelandsvatnet, med Birkeland og dets gårder like under deg.

Tilbake

Rundturen fortsetter på merket sti østover langs sørsiden av Kyrkjefjellet. Stien er tydeligere her enn tidligere på turen. Terrenget skråner nedover til du dukker inn i bjørkeskog igjen. En bratt og svingete nedoverbakke munner ut på den gresskledde skråningen over anleggsveien. Herfra er det bare å følge veien tilbake til parkeringsplassen.

Sist oppdatert .

GPX

Kart med GPS-spor og høydeprofil

Distanse:0.00km
Høyde:0moh
Helling:0%